Karlovčanke majstorice kuglofa

U poslednje vreme najpopularnija manifestacija u Sremskim Karlovcima posle Grožđebala, “Festival kuglofa”, koncertom horova u tamošnjoj rimokatoličkoj crkvi večeras je spustio zavese, a u protekla tri dana u centru mesta sve je bilo u znaku tog kolača Podunavskih Švaba. Tezge izlagača kuglofa u okviru celodnevne postavke na centralnom karlovačkom trgu bile su prepune najraznovrsnijih primeraka, ali već u nedelju u prepodnevnim satima izbor je bio prilično sužen, jer proizvođači nisu uspevali da naprave toliko koliko su posetioci tražili.

Za takmičenje kuglofa ovog puta prijavljeno je bilo 16 eksponata, a pobedu je odnela Karlovčanka Eva Šnur. Drugo i treće mesto pripalo  je njenoj sugrađanki Aleksandri Avramović, prošlogodišnjoj pobednici festivala, te  manifestacije “Dani evropske baštine” u Baču. Njih dve dugogodišnje su učesnice ove manifestacije, a proizvodnja kuglofa postala je obema izvor prihoda.

Eva Šnur kaže da joj ovo nije prva pobeda. Ovog puta je prvo mesto osvojila s kuglofom po starinskom receptu koji je, priznaje, pronašla na internetu, ali koji se po svom sastavu uklapa u propozicije takmičenja, a to je da je umešen s kvascem.

– Po sastavu bi se reklo da je jednostavan, ali zbog pripreme koja zahteva da nakon što se umesi odstoji 12 sati u frižderu, pa se tek onda peče, moglo bi se reći i da je komplikovan – kaže Eva Šnur. – Baš zbog toga mi je i današnja priprema pred publikom bila složena. Morala sam rano da ga zamesim  da bih mogla u zakazano vreme danas da ga stavim u pečnicu pred publikom, a onda sam pred njihovim očima pravila drugi, da bi videli sve faze izrade. Osim kvasca, pravi se samo od jaja, brašna, mleka i šećera. Može da se stavi i suvo grožđe.

 Iako je kuglof i u njenoj porodici nekada bio neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi, Eva se otakako je pre 13 godina ostala bez posla počela intenzivinije  baviti izradom torti i kolača, među kojima i kuglofa, s kojim se redovno takmiči na festivalu.

Slična je situacija i sa drugoplasiranom ,odnosno trećeplasiranom Aleksandrom Avramović, koja je pre šest godina jednu drugu vrstu kreativnog rada, proizvodnju suvenira zamenila izradom kuglofa.

Ona kaže da je u nenoj kući bilo nezamislivo da kuglofa nema na stolu nedeljom, i da ima sačuvane recepte od čukunbake. Modifikovanjem i eksperimentisanjem uspela je da načini pravu paletu kuglofa najrazličitijih ukusa. Za takmičenje je prijavila “žerbo” i kuglof od suvog voća. Kaže da se šest do sedam vrsta najviše traži. Među njima je “Marija Terezija” s kojim je lane pobedila, u koji se stavljaju dve vrste suvog grožđa, limunova kora, rum…

Pored kuglofa u pondi tokom festivala po višegodišnjoj tradiciji bilo je i karlovačkih vina, začinskog bilja, suvenira, antikviteta, ručnih radova , proizvoda starih zanata, meda i pčelinjih proizvoda.

 Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina poznata, Nemačko udruženje za dobrosusedske odnose „Karlovic“ , a današnja Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba “Zavičajna kuća” 2002. godine je pokrenulo Festival kuglofa. Poslednje dve godine su se Fondaciji u organizaciji pridružila i udruženja građana “Petrovaradin Media” i „The Best Fest”, zadržavajući prvobitni koncept manifestacije u kojoj centralno mesto ima takmičenje za najbolji kuglof.

Zorica Milosavljević

Foto: Z. M.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18