Drugi Wine Vision by Open Balkan: Prilika za vinare, rakija u fokusu

U holu Palate Srbija u Beogradu okupili su se vinari i vinski poslenici, kako bi, zajedno s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Saveza vinara i vinogradara Srbije i Privredne komore Srbije, razgovarali na temu drugog sajma vina Wine Vision by Open Balkan. Ovo je bila prilika da se vinarije koje to još nisu učinile, upišu na listu onih koje će se predstaviti od 16. do 19. novembra ove godine. Na sajmu će, kao i prošle godine, učestovati i vinarije iz Severne Makedonije i Albanije, a pored vina, posetioci će moći da uživaju u prezentacijama domaće rakije, koje naša država planira da stavi u fokus napora da se probije u svetu i zauzme poziciju koja joj pripada.

Ponovo se ukrštaju vinski putevi i tradicija Balkana i okupljaju najbolji proizvođači vina u regionu, poručeno je na prezentaciji.

– Ove godine ćemo se potruditi da nadmašimo sve ono što smo postigli prošle godine, da dovedemo više izlagača, više struke – rekla je Jelena Tanasković. – Ovaj sajam je za nas mnogo više od sajamske manifestacije To je platforma za podizanje kapaciteta vinarstva i vinogradarstva, rekla je ministarka Tanasković, ističući da je vinogradarstvo u poslednjih nekoliko godina poraslo za 58 posto, imamo 475 vinarija, a u proizvodnoj 2021/22. godini vinarije su proizvele 27,5 miliona litara vina, što je za trećinu više od prethodne godine. Površine pod vinogradima narasle su na 4.000 hektara. No, to nije sve:

– U ovoj godini podsticajna politika biće orijentisana na nove zasade, dok je u 2020/2021. isplaćeno 58 vinarija u ukupnom iznosu od nešto manje od 580 miliona dinara za investicije, a u 2022. godini 97 vinarija s preko1,6 milijardi dinara u investicijama. Ove godine pustićemo javni poziv za zasade iz 2021/22. godine, i to je ono što ćemo nadomestiti kad te subvencije nisu bile puštene – poručila je ministarka Tanasković, najavljujući da će na predstojećem sajmu proizvođačima rakija biti dat mnogo veći prostor za promociju.

Na prošlogodišnjem sajmu učestovalo je preko 350 izlagača iz više od 20 zemalja, od čega preko 250 zemalja iz zemalja Otvorenog Balkana, ali i vinarija iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine, Čilea i Južne Afrike, a posetilo ih je oko 300.000 ljudi. Ove godine očekuje se da se ove brojke premaše, poruka je prezentacije.

-Vino, vinska kultura i vinska nauka poznata je od davnina, prolazila je kroz mnoge vekove,  prativši razvitak civilizacije – rekao je Stevan Rajta, predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije. – U tim vremenima vino je bilo dostupno samo pojedincima i samo odabranima. Danas, novom dobu, vino je dostupno svima i gradi nešto što vinska industrija do sada nije imala. Napraviti vino koje ostavlja utisak iziskuje naporan rad, posvećenost, mnogo znanja i umeća. Vino nam je ponovo dalo zadatak, a mi to možemo da ispunimo, mi to hoćemo i znamo da pozovemo naša vina i rakije da nam se pridruže na pravom mestu, gde i pripadaju – poručio je Rajta, ističući da budućnost vina pripada svima nama, a mi mu moramo pomoći da nastavi da nas zbližava i spaja.

Ivana Radoičić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18