Novosadske paštete na francuski način

Marko Vasiljević je imao sjajnu ideju, od biranih namirnica napraviti izvrsne paštete. Kako bi mogao da je sprovodi u delo, kao radni deo ekipe priključila mu se majka Milena. Sada ovaj novosadski dvojac već ima tri odlična proizvoda, neobičnih, ali fenomenalnih ukusa, napravljenih od najboljih namirnica i začina, lepo upakovanih, namenjenih pravim gurmanima. Onima koji znaju da uživaju u malim zalogajima i velikim zadovoljstvima.

Piše: Zorica Dragojević

– Ideja je potekla od mog sina Marka i on je pronašao recepte po kojima pravim paštete – kaže Milena. – Posao smo podelili tako da se on bavi marketingom i prodajom, a ja proizvodnjom. Proizvodnju smo počeli pre otprilike godinu i po dana, onako probno i u kućnoj varijanti, a sad nam se završava oprema proizvodnog pogona koji će biti u Petrovaradinu. Tada ćemo početi da radimo punom parom i paštete ćemo nuditi vinarijama, delikatesnim radnjama koji se bave ovakvim proizvodima.

Pileći parfe za uživanje

Dok ona priča, Marko se bori sa gužvom oko štanda i pokušava da ispuni svaku želju posetiocima Noćnog marketa. Naoko teške, ali finog ukusa, gde pod nepcima osetite i mekoću belog vina i putera i oštrinu dimljene slanine, ove paštete su zaista pravi delikates.

– Za sada imamo tri vrste pašteta. Prvo je pileći parfe i tako ga zovemo zato što se, ne samo sitni, već se i pasira kroz cediljku, da bude, onako, vazdušast. U parfe ide pileća džigerica, jabuke, belo vino, slatka pavlaka i puter. Na kraju se dodaju začini, i to je najblaža varijanta, koja jako fino ide uz belo vino, čašu šampanjca. Može da bude i predjelo na kanapeima – objašnjava naša sagovornica.

I, dok već zamišljate scenu sa šampanjcem u ruci i gomilom kanapea pred sobom, Milena napominje da to nije pašteta kao industrijske da možete da se najedete, to je pašteta za gurmane, da u njoj guštate lagano i u malim zalogajima. Za uživanje.

Svinjska plećka s pilećom džigericom

Druga je za one koji vole malo jače ukuse. Kada je jedete, na samom početku osetite oštar ukus svinjske plećke, zatim nežniji pileće džigerice i na kraju fini ukus pravog, domaćeg putera. Tek kad uzimate i drugi zalogaj osetićete konjak, a koji je u pitanju, ostala je tajna. Ne mora baš sve da se zna.

– Druga pašteta, zovemo je francuska, mešavina je svinjske plećke, pileće džigerice, belog vina, konjaka i putera. To je moj lični favorit, jer u nju ide poseban francuski začin koji je mešavina karanfilića, cimeta, muskatnog oraha i još jednog sastojka koji će ostati tajna.

Dok su prve dve više za degustiranje i uživanje u malom, treća je ona domaćinska, vojvođnska, paorska.

Paorska je najjača

– Treća i najjača, posvećena našem podneblju, pogotovo Vojvodini, jeste paorska pašteta. Ona je od svinjske džigerice, dimljene slanine, pečuraka i konjaka – kaže Milena.

Paorska je, po Mileninom mišljenju, najbliža našem ukusu. Sve njihove paštete su pasterizovane i mogu da stoje mesec dana, bez aditiva, emulgatora, dodatnih aroma, samo sa prirodnim začinima.

– Svu robu za izradu pašteta nabavljamo lokalno, od naših proizvođača na pijaci, provereno da nisu nakupci i prekupci iz supermarketa. Zbog toga je i kvalitet osiguran i ljudi ih sve više kupuju. Prava je reklama od usta do usta. Malo je neobično i svi su skeptični, a kad probaju vrate se po još – ističe Milena, zadovoljna što iz male porodične manufakture prelaze u ozbiljnu proizvodnju.

Da uživate i kad postite

Milena i Marko su, osim ove tri paštete, za sve one koji poste osmislili i riet, seckano meso skuše.

– Skuša se marinira, u sastojcima: ruzmarin, limun, vino, beli luk, peršun. Onda se ispeče, očisti sve to, sitno iscepka i zaliva maslinovim uljem.

razvojnifv.png

RAZNO

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima