KNIĆ: Međunarodno- naučna konferencija „Savremeno zadrugarstvo u Srbiji“

Opština Knić 6. i 7. marta  organizuje Drugu međunarodno- naučnu konferenciju „Savremeno zadrugarstvo u Srbiji“ na kojoj učestvuje  tridesetak eminentnih stručnjaka iz Srbije i regiona. Konferencija se organizuje u saradnji sa  Ekonomskim i Pravnim fakultetom iz Kragujevca i Agronomskim fakultetom iz Čačka, sa željom da se ukrste znanja i iskustva naučne i stručne javnosti, istraživača i vlasnika zadruga.

Na konferenciji su najavljene teme o udruživanju u voćarstvu, zatim osnivanje zadruga u Republici Srpskoj po uzoru  na Srbiju, o pravnom položaju zadrugara, osnivanje zadruga u funkciji turizma. Na dvorednoj konferenciji biće reči o zadrugama u Bugarskoj, Hrvatskoj i doprinosu zadruga u obnovi i razvoju sela. Predavači su univerzitetski profesori iz Kragujevca, Čačka, Beograda, Novog Pazara, Novog Sada, sa Pala, Sofije.

U okviru pratećeg programa biće organizovan Sajam proizvoda iz Gružanskog kraja. Drugog dana konferencije, 7. marta, biće potpisan Protokol o saradnji u oblasti ženskog preduzetništva između opština Knić, Ljubovija, Majdanpek, Kuršumlija, Paraćin i Ivanjica, a u završnici skupa i vodička tura i upoznavanje znamenitosti i lepota opštine Knić.

Konferencija počinje u petak, 6. marta u 9 sati u Sali Doma kulture u Kniću.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18