ZADRUŽNI SAVEZ: Uručene nagrade Etno brend 2023

Osnovni cilj ovakvih okupljanja je da se mali proizvođači udruže u zadruge, da proizvode više i kvalitetnije i da izvoze zajedno – istakao je Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije na današnjoj svečanoj dodeli nagrada Etno brend 2023, koja je upriličena u sedištu Zadružnog saveza u Beogradu. Bili su tu brojni gosti, iz državnih institucija i privrede, zadrugari i preduzetnici, a predstavljeni su visokokvalitetni zadružni proizvodi iz cele Srbije. Pozdravljajući prisutne, među kojima su bili i predstavnici poljoprivrednih instituta iz Smederevske Palanke, Novog Sada i Zemun Polja, Mihailović je apopstrofirao znanje kao jedan od osnovnih zamajaca poljoprivrednog razvoja.

Ovde se promovišu mali proizvođači premijum proizvoda hrane i pića vrhunskog kvaliteta, rekao je Drago Delić u ime manifestacije Etno brend godine. Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Ivana Popović pohvalila je sve češće opredeljenje zadruga da na tržište iznose inventivne gotove proizvode umesto sirovina, a državni sekretar u Ministarstvu za brigu o selu Zoran Dimitrijević istakao je podatak da je prošle godine 207 zadruga dobilo bespovratnu pomoć od oko 18 miliona evra.

Dobitnici ovogodišnje nagrade Etno brend su: Poljoprivredno stočarska zadruga „Moravka“ iz Kaone za meso i prerađevine od istoimene autohtone rase svinja, Industrija mesa „Kosanović“ iz Sremske Mitrovice za kobasicu „Sirmijum lukanika“, gazdinstvo Vojnović iz Kuzmina za sremski kulen, „Trivuk“ iz Zemuna za svinjsku i goveđu pršutu, Poljoprivredno gazdinstvo „Kajzer“ iz Velike Moštanice za rolnice bez šećera „samo voće“, Restoran „Stara Hercegovina“ iz Beograda kao najbolji restoran nacionalne kuhinje, Poljoprivredna zadruga „Zlatni ram 031“ iz Dobrače kod Arilja za med i pčelinje proizvode, ZZ „Meli“ iz Grezne kod Knjaževca za proizvode od lekovitog bilja, ZZ „Pomona“ iz Kladušnice za rakiju od šljive, Poljoprivredno turistička zadruga „Etno selo Stara planina“ za seoski turizam i očuvanje tradicije, PR „Stepanov“ iz Banatskog Novog Sela za hladno ceđena ulja, PZ „Darovi Rtnja“ iz Boljevca za ekskluzivne prehrambene etno proizvode, PZ „Vlasina frut“ iz Vlasotnca za proizvode od šumskih plodova i Poljoprivredno gazdinstvo Brankice Stojanović iz Babušnice za vurdu, tradicionalni proizvod od mleka u pirotskom kraju.

Uručene su i specijalne zahvalnice za dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji i doprinos njenom razvoju, a dobitnici su: ZZ „Seme Rajac“ iz Gornjih Banjana, Turistička organizacija Beograd, Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka, PG Ljube Jankovića iz Vlaškog Polja kod Mladenovca, Udruženje žena „Živiničanke“ iz Živice kod Požarevca, Udruženje „321 Srbija“ iz Beograda, Poljoprivredno gazdinstvo „Aronija Marijanović“ i Udruženje žena „Milutin Stojković Kličevac“ iz Požarevca.

S. Karanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno