Pečena guska

1 cela guska
so
voda
mast
Celu gusku dobro oprati, utrljati so spolja i iznutra, premazati gusku mašću spolja i iznutra, staviti u dublji pleh daščice, i na daščice gusku. Sipati vode do pola posude, poklopiti ili prekriti folijom, i staviti da se peče oko 2 sata. Povremeno prelivati sokom. Pri kraju otkriti da porumene obe strane. Iseći pečenje, služiti toplo ili hladno uz salatu od rena.
Sočne guščije grudi

sastojci:
1 kg guščijih grudi
2 glavice luka
3 čena brlelog luka
2 šargarepe
2 lista lovora
1 grančica peršuna
1 grančica celera
500 ml pileće supe
maslinovo ulje
so
biber
Grudi mesa operite i osušite papirom, pa ih isecite na komade srednje veličine. U zagrejan tiganj dodajte malo maslinovog ulja i propržite komade mesa sa svih strana dok ne porumene. Slonite meso, pa u tiganj sipajte još malo ulja i sitno naseckani crni luk. Pržite ga dok ne postane staklast. Dodajte sitno naseckani beli luk i sve dinstajte nekoliko minuta.
U tiganj dodajte iseckanu šargarepu, lovor, peršun i sitno seckani list celera. Promešajte i dinstajte povrće nekoliko minuta. Vratite komade mesa u tiganj i sve još malo izdinstajte, pa dodajte pileću supu tako da meso i povrće budu potpuno prekriveni. Ako je potrebno, možete dodati još malo vode. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru pa lagano kuvajte poklopljeno 1,5 do 2 sata, ili dok meso ne postane mekano i sočno. Ako je potrebno, dodajte još supe ili vode. Gotovo meso pobiberite i posolite po ukusu. Možete dodati majčinu dušicu i ruzmarin. Guščije grudi možete poslužiti uz pire krompir ili dinstano povrće.
Dinstani guščiji batak
Potrebno je:
2 guščija batka
0,5 dcl belog vina
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
peršun, bosiljak
mešavina začina
biber, so
5 dcl vode
Začiniti guščije batake, pa staviti u posudu za dinstanje i sipati 2 dcl vode. Poklopiti i dinstati, dok meso ne pusti mast. Kada voda skoro uvri, dodati glavicu seckanog crnog luka, malo bosiljka, bibera i ako želite slanije, posolite, a ako ne volite slano, dovoljan je začin. Dodati ostatak vode i 0,5 dcl belog vina i dinstati uz prevrtanje, tako da svaka strana dobije zlatnu boju. Na kraju dodati sitno seckan beli luk i peršun i poklopiti, pa povremeno protresati.
Guščija pašteta
600 g guščije džigerice
1 glavica crnog luka
90 g maslaca (sobne temperature)
2 kašike brendija
so
biber
maslinovo ulje
150 g masti
Džigericu operite hladnom vodom i prosušite papirom. Luk usitnite i ispržite na malo masti dok ne postane zlatnosmeđ. Dodajte džigericu, sipajte vodu i kuvajte dok ne bude gotova. Začinite solju i biberom. Promešajte dobro, sklonite s ringle i ostavite da se prohladi. Stavite sve u blender, dodajte mast, brendi, sitno sameljite, stavite u teglu, pa u frižider da se stegne.
I. Š.