Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Лековита својства мајорана

Лековита својства мајорана

278

Мајоран је од давнина  познат као зачинска биљка веома ароматичног и пријатног мириса и нагорког укуса. Употребљава се цео надземни део као зачин у прехрамбеној индустрији, а ређе и у медицини.

У народној медицини се користи против грчева и као средство за излучивање у секрета приликом упале грла. Чај од мајорана помаже у случају прехладе и бронхитиса, подстиче апетит и ублажава грчеве у желуцу. Поспешује знојење и ослобађање отрова преко коже, што је важно у случају грознице која се јавља као симптом прехладе и грипа. Овај чај може да послужи и као освежење током лета, а помаже и обнову оштећене косе (испира се раствором мајорана)

Биљка садржи од 0,8 до 2 одсто етарског уља. Бледозелене је боје, пријатног и особеног мириса. Садржи терпене, феноле, борнеоле и др. Користи се у прехрамбеној индустрији и за израду парфема. Употребљава се за инхалацију, купке, масаже (помешано с машћу у случају површинских рана и упалних стања коже), облоге (код отврднулих дојки, отока), у лечењу артритиса, бронхитиса, болних стања мишића, грчева, гихта, ишијаса, мигрене, предменструалних грчева, неуредне и нередовне менструације, назеба, неуроза, несанице, посекотина, реуме, стресних стања, високог притиска, затвора и против других болести и тегоба.

С обзиром на састав етарских уља, врло често се употребљава у ароматерапији, за ублажавање симптома астме, упале синуса, главобоља или пробавних тегоба као што су надутост, горушица и мучнина. Користи се као тоник за ублажавање стреса. Садржи флавоноиде који имају седативна својства и помажу у случају несанице, главобоље или мигрене. Они такође имају и антиоксидантно дејство, те поспешују елиминацију накупљеног холестерола на зидовима крвних судова и побољшавају циркулацију. Мајоран умирује зубобољу, болове у случају артритиса, истегнућа и укочених зглобова. Јаче дозе имају умирујућ и антидепресиван учинак, обезбеђујући лагано еуфорично расположење. Прекомерна употреба изазива наркотично деловање с појавом халуцинација.

Р. Д. Ј.