Srbija na ruti „Evropskog puta sladoleda“

Srbija je jedina zemlja partner van EU uključena u realizaciju projekta „Evropski put sladoleda“ (GELAT On the ROAD), koji se finansira iz programa EU „Kreativna Evropa“, saopštila je danas Privredna komora Srbije. PKS je nacionalni partner ovog projekta koji obuhvata još 11 zemalja – Italiju, Belgiju, Grčku, Nemačku, Luksemburg, Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Španiju, Poljsku i Bugarsku, sa ciljem promocije i očuvanja lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta, kao i podizanja svesti o ekonomskoj važnosti proizvodnje sladoleda i ekološkoj održivosti.

„Evropski đelato put“ obuhvatiće lokacije povezane sa proizvodnjom sladoleda i kulturom, počevši od država projektnih partnera, uz mogućnost za proširenje širom EU i biće prepoznatljiv zahvaljujući namenskim mapama i planiranim rutama, korporativnom imidžu i identitetu. Kroz mnogobrojne konkretne akcije ovaj projekat uključuje zainteresovane strane u proizvodnom lancu – kompanije za proizvodnju materijala i mašina, inovatore u proizvodnji sladoleda, odrasle i mlade potrošače.

Kako je navedeno, ovaj projekat predstavlja korak ka podizanju svesti o kulturološkom značaju sladoleda i negovanju dubljeg uvažavanja njegove bogate istorije i trajnog nasleđa zasnivajući se na kriterijumima ekološke održivosti, kvalitetu proizvoda i sirovina i inovacijama u okviru sistema lanca snabdevanja zanatskim sladoledom.

Projekat je počeo 1. aprila i traje do 31. marta 2026. godine, a okuplja i 14 evropskih organizacija, asocijacija, privrednih komora, razvojnih agencija

Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za