Kupuju prvu klasu višnje, plaćaju kao drugu

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će poljoprivredna inspekcija ove godine biti na otkupnim mestima višnje u Merošini, kako se ne bi dogodilo kao prethodnih godina da se poljoprivrednicima plaća druga umesto prva klasa. Tanaskovićeva je prilikom posete Merošini razgovarala s voćarima ovog kraja koji je poznat po oblačinskoj višnji visokog kvaliteta.

„U Merošini nemamo problem kvaliteta voća, već što se prilikom otkupa roba ne klasira kako treba. Poljoprivrednicima se za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase. I to je prvi najveći problem ovog kraja“, objasnila je Tanasković nakon sastanka.

Ministarka je na sastanku ponudila rešenje koje su poljoprivrednici podržali, da na otkupnim mestima bude prisutna poljoprivredna inspekcija koja će kontrolisati kvalitet višnje, odnosno procenu kvaliteta. Drugi značajan problem za poljoprivredu ovog kraja je da u Merošini nema lokalne hladnjače.

„Nemaju lokalnu hladnjaču u kojoj bi se kvalitet njihove višnje održao pre transporta. Proizvođači kažu da će kvalitet i ove godine biti najbolji, a prinos nešto manji. Danas ću razgovarati i sa vlasnikom hladnjače, koja je kupljena pre nekoliko godina, ali nije počela da radi. Nastojaću da pomognemo kako bi hladnjača počela da radi do kraja juna, prve nedelje jula, a kada je pik sezone za otkup višnje“, istakla je Tanaskovićeva.

Ministarka je ukazala i da poljoprivrednici ovog kraja ne koriste dovoljno subvencije države, dodajući da su ovakvi sastanci izuzetno korisni kako bi poljoprivrednici mogli da se informišu o tome šta sve država finansira i za koje sve vrste podsticaja mogu da konkurišu. Tanaskovićeva je nakon toga obišla i firmu „Boki food“ u Prokuplju, gde je ukazala da su predstavnici ministarstva vodili razgovore i sa velikim hladnjačarima i proizvođačima i zamolili ih da prošire svoju otkupnu teritoriju i da dođu u Toplički kraj i Merošinu, odnosno Nišavski okrug.

Tanjug

Foto: Topličke vesti

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za