Firma koja je stala uz ratare

U godini kada su ratari imali najveća ulaganja i najskuplju setvu, kada je kiša doprinela manjem rodu, a prethodna žetva bila katastrofalna zbog nezapamćene suše, potrebno je biti čovek, makar na svoju štetu. Firma „Nikša“ iz Kljajićeva kod Sombora ponudila je svojim stalnim kooperantima cenu od 20 dinara za merkantilni ječam, iako je zvanično 15-15,80 dinara po kilogramu.

-Cena po kojoj trenutno možemo da prodajemo ječam kad obračunamo, takva da ćemo oko 2 do 2,5 dinara biti u minusu po kilogramu. Mi smo to odlučili po ideji mog brata Đorđa Nikšića, da kao firma podržimo proizvođače koji nas podržavaju i rade s nama sav repromaterijal. Imali su prošlu sušnu godinu i većinu kultura su završili u minusu i sad, evo, prva kultura koja je došla, dovela je do situacije da ponovo treba da rade u minusu – kaže Miloš Nikšić, čija firma „Nikša“ podržava poljoprivrednike.

-I sa ovih 20 dinara, s obzirom na to da prinosi nisu kao što su bili očekivani zbog ovih obilnih padavina, oni će biti u minusu. Odlučili smo da ih podržimo maksimalno što možemo i da se naša firma na taj način oduži ljudima koji nas podržavaju – kaže Nikšić. Ovakvih slučajeva je, na žalost, malo, a skok cena ječma niko ne očekuje, bar ne još.

-Ovo, u suštini, nije realan odnos cene u odnosu na prošlu godinu, zato što su proizvođači uložili nikad više u proizvodnju. To je problem koji je nastao jer je na svetskom tržištu došlo do pada cena merkantile. Nadam se da je naš primer podsticaj za ostale da se poljoprivredni proizvođači u Srbiji pomognu sada kada im je najteže možda i u istoriji. Razlog je, kao što sam rekao, nezapamćena suša prošle godine, nikad veća ulaganja nego ove godine i pad cena na svetskom tržištu – dok cene ječma i dalje stoje na istom, cene pšenice, kukuruza i soje polako rastu.

Cena pšenice, bi po zaštitaru Milošu Nikšiću, trebalo da bude bar 25 dinara.

-Nadamo se da će cena pšenice za proizvođače moći da bude bar 25 dinara, jer je to neka cena na kojoj bi većina poljoprivrednih proizvođača uspela da pokrije svoja ulaganja u proizvodnju. Nešto proizvođača bi bilo u plusu na toj ceni, neki koji plaćaju arendu bi možda bili u minusu, ali to je minimalna cena koja bi trebalo da bude na tržištu, kako ljudi ne bi bili u problemu i kako bi mogli dalje da funkcionišu – rekao je Nikšić za Dobro jutro.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime