Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Црна рибизла, воћка која лечи

Црна рибизла, воћка која лечи

1252
black currant

Црна рибизла (Ribes nigrum) од давнина је позната као самоникла лековита биљка, а ни њене данашње култивисане сорте нису изгубиле лековита својства. Зна се да су бобице црне рибизле веома богате витамином Ц и да се с 50 грама бобица задовоље дневне потребе људског организма за овим витамином. Одличан су извор и витамина Б1, Б2, Б6 и витамина А, Е, К и П, минерала калцијума, калијума, селена, цинка и фосфора.

Сматра се једном од најхранљивијих бобица, јаким антиоксидансом, чистачем организма од отрова и превентивом од рака, такође, чува здравље костију и успорава старење. Истраживања, спроведена у Британији, показала су да је ова лековита бобица један од најјачих антиоксиданаса и најхранљивија од 20 најпопуларнијих јестивих бобица на свету. Такође има моћ уклањања тешких метала и неутралисања радиоктивности из организма, што је потврђено истраживањима после чернобилске катастрофе.

Чајем против аутоимуних болести и…

Можда нисте знали да су, осим бобица, лековити и листови ове жбунасте воћке. Посебно се у лековите сврхе користи чај од листа црне рибизле, који благотворно делује на многе бољке, па се препоручује и у лечењу аутоимуних болести. За сада није још потпуно истражена лековитост уља из семенки црне рибизле.

Познато је да је црна рибизла лековита својства показала у чишћењу крвних судова, спуштању високог крвног притиска, лечењу симптома грипа, кашља и упале плућа, ублажавању проблема с алергијама, гастритиса и чира на желуцу, а помаже и у лечењу реуме, артритиса, дијабетеса, анемије… Познато је да уље семена црне рибизле благотворно делује на псоријазу и аутоимуне болести, такође и на реуму и артритис, јер садржи омега-6 масне киселине које делују противупално.

Лековити листови црне рибизле беру се у време цветања, а то је обично пред крај априла и током маја, што зависи од поднебља. Са сваког жбунића ваља откинути по који листић и осушити га у прошараној хладовини, између два слоја кухињског папира. Битно је да остану чисти и да их не посећују инсекти, као и да задрже боју. Суви се упакују у стаклене тегле или се чувају у затвореној папирној врећици, и од њих се припрема лековити чај. Он се може купити и у биљним апотекама и продавницама здраве хране, а припрема се врло једноставно. Две кашичице сувог листа прелију се са 2 дл вреле воде и све остави поклопљено 15 минута. Затим се процеди и пије два до три пута на дан.

Постоје и други приправци од рибизле, а у нашем народу је најпознатији по рецепту оца Тадеја. Двадесет листова црне рибизле ставити у 5 дл воде да проври. Затим скинути с ватре и, кад се прохлади, процедити. Пити у две дозе ујутру и увече незаслађено, а исцељује тело од реуме, проширених вена и гастритиса.

Биљне капи против алергија још један су лек који се може припремити од листова црне рибизле. Потребно је 50 г корена лопуха (Petasites hybridus), у нашим крајевима познатијег као репух, и 50 г листа црне рибизле. Биљке помешати, па прелити с пола литра јаке ракије од шљиве. Све добро затворити, промућкати и оставити да стоји на топлом и тамном месту две недеље. Затим се процеди кроз стерилну газу и чува у добро затвореној флашици. Пити три пута на дан тако што се по једна кашичица улије у шољу чаја од боквице.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us