Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Органска шаргарепа у Шинкиним теглицама

Органска шаргарепа у Шинкиним теглицама

249

Joш једно слатко изненађење долази из породице Шинка из Књажевца. Овога пута у питању је шаргарепа и једноставно и укусно слатко од шаргарепе, које је било право изненађење. Шинке су показале да се за слатко не користи само воће, већ и цветови биљака, па и поврће, чиме су освојили избирљиво тржиште, навикло на неке устаљене укусе.

Пише: Зорица Драгојевић

А постали су познати по специфичним производима, као што су слатко од љубичица, јоргована, цвета багрема, мајских ружа. Како су дошли до шаргарепе прича Немања Шинка, најмлађи члан породице:

– Почело је 2021, убрзо након нашег настајања као Шинкине теглице. Слатко од шаргарепе је плод тежња наше породице да својим сладокусцима понуди нови производ. На идеју је дошла Винетина мајка Драгица, која се сетила да је некада у младости јела слатко од шаргарепе и да то може бити добра основа за наш нови производ. Идеја је прихваћена и кренули смо са реализацијом.

Ослонац на сопствено искуство и на природу

Иако јој слатко од шаргарепе није било сасвим непознато, породица није имала рецепт, већ га је правила ослањајући се на сопствено искуство и знање.

– Бака Драгица се само сећала да је слатко било од ренданих шаргарепа, што смо ми у старту променили, па га правимо од колутића шаргарепе. Taкође памти додатак розетле, што смо избацили, јер желимо да буде што природније – каже наш саговорник.

То – природније значи да је од домаћих сорти шаргарепе, непрскане, потпуно здравог узгоја, наставља:

– Не постоји нека специјална врста шаргарепе за ово слатко. Ми, рецимо, у дворишту имамо неке старе сорте као што су “данверс” и “валери”. Оно што је за шаргарепу најбитније је да буде потпуно природна и домаћа. То подразумева да се ничим не прска, не ђубри, нити се бацају било каква хемијска средства.

A како би добили здраву шаргарепу Шинке је саде na отворенoм, не у пластенику.

– Шаргарепу не треба да садите у пластенику, већ под отвореним небом, па како јој буде и биће зрела кад јој је за то време. Таква шаргарепа јесте кључ и суштина овог слатка – истиче Немања Шинка. – Без такве шаргарепе слатко неће и не може да буде добро. Ми шаргарепу посадимо у дворишту и, када буде зрела, правимо слатко.

Једноставно,здраво и укусно

Једноставно, али здраво и укусно – а од каквих је шаргарепа такав специјалитет, открива Немања за Добро јутро:

– За слатко се бирају шаргарепе средње величине. Прво их оперемо и очистимо, а затим се сецкају на колутиће. Сматрамо да је тако најбоље, мада ко жели може да проба и с ренданом, или коцкицama. Шаргарепу заједно с водом и малом количином шећера кувамо, а када буде готово, стављамо у теглице.

Ако урачунамо и љубав, то је све што је потребно. За разлику од овог газдинства, неки у своје слатко од шаргарепе стављају и лимун или поморанџу.

– Стављају и каранфилић или цимет, али ми то не радимо – додаје Немања. – Прво желимо да све буде што природније и по старим рецептима, а лимуна и наранџе у нашим селима дефинитивно није било. Друго, лимуном ублажују слаткоћу шаргарепе, али то је зато што шаргарепа није природна. Природна шаргарепа нема толику слаткоћу, плус стављамо мало шећера, тако да нема ни потребе да додајемо лимун. Ми желимо да наше слатко од шаргарепе има укус шаргарепе и новотарије не користимо.

Слатког од шаргарепе увек има, целе године је доступно, док се шумски плодови брзо распродају и мање их произведу.

Зова и дуд у новим теглицама?

– Имамо га преко целе године – наводи Немања – тако да ово слатко обично људи поручују уз још нешто. Скоро је била популарна комбинација слатко од љубичица и слатко од шаргарепе. Пошто нам се шумски плодови брзо распродају, јер се купују и у већим количинама, а и ми мање произведемо, шаргарепе скоро да увек имамо на стању.

Има сладокусаца који наручују више теглица само слатког од шаргарепе. Тај укус је за све изненађујући, због чега је слатко врло тражено.

– Слатко можете користити за колаче и кифлице, а можете и само њега изнети пред госте да се послуже. Биће одушевљени – закључује Немања Шинка и обећава да ће се породица трудити да сваке године лансира неки нови производ и нове врсте слатка и воћних намаза. Ове године нови производи могли би да буду слатко од зове и од дуда.