Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Место лошег времена и добрих укуса

Место лошег времена и добрих укуса

332

Још један тмуран дан, онако потмуо, кад се облаци ваљају по небу, а сунце покушава да пробије и никако. Врућина пакленим загрљајем обгрлила тезге на Сава променади. Како би се представили Београду и Београђанима дошли су произвођачи из свих крајева Србије, неки и из Херцеговине из Требиња, ноћом у два сата кренули да не пропусте овај за њих битан догађај. Пети по реду Фестивал хране и вина Good Food & Wine под слоганом „Место добрих укуса“ је званично почео, иако се на први поглед не може доћи до тог закључка. Тек понеки посетилац мигољи се од штанда до штанда, продавци још увек излажу робу, иако су насмејани и добро расположени види се да и њима ово време смета. Фрижидери раде пуном паром. У њима сиреви, пршуте, сухомеснато, док чварци могу да стоје и напољу.

Оно посетилаца што има, и они који долазе лагано, прво одлазе до једне од тридесетак винарија и вина. Да се дегустира каберне, тамјаника и воћна до сад непробана вина од малине, јагоде, боровнице и купине, мада је купиново вино често у употреби. Ту су и врло духовити произвођачи ракије, који својим оригиналним етикетама маме да бар, пробате, ако не и купите литру, можда две. Све је како треба, само је дан тмуран, а небо непријатељ фестивала.

Текст и фото: Зорица Драгојевић