Kosačka moba u Kamenoj Gori

Dragoljub Kijanović najbolji je kosac na desetoj po redu kosačkoj mobi u Kamenoj Gori kod Prijepolja. Drugo mesto zauzeo je Dejan Bukvić, dok je treći bio Staniša Petričević. Zahvalnica za najbolji kvalitet otkosa uručena je Radenku Gluščeviću.

Kamenogorska kosačka moba u organizaciji Udruženja građana “Majkina duša “ i Turističke organizacije Prijepolje, okupila je proteklog vikenda 20 kosača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.  Na julskoj vrelini oni su se nadmetali u ručnom košenju planinskih livada u dolini ispod kamenitog visa na kome raste stoletni crni bor koji je simbol sela. Prvi otkos oborio je vladika mileševski Atanasije koji je blagoslovio učesnike i otovorio manifestaciju.

Kosači spremni za mobu

U Kamenoj Gori kažu da je sve manje moba prilikom obavljanja poljskih radova. Ovo je poznati stočarski kraj pa je i kosidba jedan od najvažnijih poslova, jer treba pripremiti dosta sena za zimsku ishranu ovaca i govedi. Danas se većinom sve to obavlja mašinski, a nekada dok se letina prikupljala ručno meštani su pomagali  jedni drugima kako bi se posao odradio što pre. Kosilo se i plastilo uz šalu i pesmu.

Kosačko takmičenje u Kamenoj Gori

-Mada je  kosidba i ove godine imala takmičarski karakter, nagrade su bile u drugom planu. Na prvom mestu su druženje i  negovanje tradicije, a sve kako bi generacije koje dolaze na konkretnom primeru mogle da vide kako se to nekada radilo – kaže Željko Kijanović, domaćin i organizator mobe.

U okviru kosačke mobe organizovano je i takmičenje u vučenju trupaca na vlaci volovskom zapregom, kao i u bacanju u dalj živog jajeta. U obe discipline najbolji je bio Dejan Bukvić iz Sjeverina.

Ž. Dulanović

(Foto: TO Prijepolje)

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime