Насловна РАЗНО Јасмин, срце сваког парфема

Јасмин, срце сваког парфема

285
Фото: Pixabay

Ружи, краљици цвећа, својом лепотом и заносним мирисом конкурише јасмин, који љубитељи зеленила називају краљем. Тај мирисни жбун зелених листова и блиставо белих цветова хиљадама година плени и заокупља машту људи од далеког Оријента до Медитерана.

Постојбина ове биљке чији се мирисни цветови отварају увече, су Кина и Индија, где је посебно цењена. Некада је у свакој башти и на улици мирисао од раног пролећа, али је временом замењен неким савременијим и медитеранским врстама. Занимљиви су и пупољци који се брзо отварају. Кад у мом дворишту и на улици процветају, обично крајем маја и у јуну, цветови који подсећају на минијатурне руже, беле као кокице, у заносном мирису који поветарац носи низ улицу уживају и комшиј. Јасмин се може гајити и у жардињерама или саксијама, на балкону или тераси. Од њега се могу правити најлепши и најмириснији цветни „зидови“.

А како се користи у индустрији парфема?

Цвет јасмина је изузетно цењен у због префињене и благородне ароме. Парфемери користе јасмин за прављење различитих нота у парфемима, а употреба му се разликује у зависности од облика екстракције мириса из цветова.

Постоје два основна начина добијања мириса јасмина за употребу у парфемима:

Екстракција етеричног уља: Основни и најстарији начин добијања ароме јасмина је дестилацијом цветова. Овим поступком добија се етерично уље јасмина, богато комплексним хемијским једињењима која дају јасмину његову характеристичну мирисну ноту. Етерично уље јасмина користи се као основна компонента или нота у различитим типовима парфема, од флоралних до оријенталних.

Апсолут: Поступак добијања апсолута састоји се у екстракцији мириса из цветова јасмина помоћу топлоте и различитих растварача. Апсолут јасмина, добијен на овај начин је густ у поређењу с етеричним уљем. Апсолут се такође користи у парфемима да би добили топлију и богатију ноту.

Комбиновањем различитих концентрација етеричног уља и апсолута јасмина, парфимери креирају комплексне мирисне профиле, допунским нотама и интензитетима. Јасмин има моћан и сензуалан мирис, па је често коришћен у луксузним и ексклузивним парфемима који се оријентишу на захтевније купце.

И. Р.