Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Олуја у Србији нанела велику штету малини, ни мреже нису помагале

Олуја у Србији нанела велику штету малини, ни мреже нису помагале

442
dav

Олујно невреме праћено градом које је претходних дана захватило скоро све крајеве Србије нанело је велике штете пољопривредним културама, инстраструктури, аутомобилима, али и стамбеним објектима. За неке пољопривредне културе ова сезона је готова, а пољопривредници се надају да ће уз помоћ агротехничких мера успети да сачувају род за наредну годину.

Директор Института за воћаство у Чачку Дарко Јевремовић рекао је Танјугу да је невреме које је ових дана погодило Чачак и околину нанело велике штете пољопривредним културама,као и да је су на локалитетима где су леденице биле тако велике нанеле огромне штете, оштећени су плодови, дрвеће, изданци код малине.

Он је рекао да се због тога саветује произвођачима да одмах након невремена када временски услови то дозволе, истретирају своје засаде фунгицидима, наравно дозвољеним и регистрованим за ту намену.

„Након тога могу да користе неке биостимулаторе који ће помоћи биљкама у овако стресним ситуацијама. Уколико се још одвија берба, морају да се користе препарати са кратком каренцом и тек након истека каренце плодови могу да се беру и пласирају на тржиште“, рекао је Јевремовић.

Према његовим речима, велики број пољопривредних произвођача је своје засаде заштитио противградном мрежом, али да су јачина олује и количина града уништиле заштиту, па културама није било спаса.

„Добра заштита од оваквих непогода јесу и противградне мреже, међутим, велики број произвођача још увек их нема изнад својих засада, у неким локалитетима услед велике количине леда дошло је до пуцања одговарајућих елемената конструкције тако да је и поред заштите дошло до оштећења на култури“, рекао је Јевремовић.

Танјуг