Šljiva u Šumadiji za trećinu manje- cena na ivici!

U Šumadiji je ove godine šljiva za 30 odsto manje rodila, u odnosu na lane. Najpoznatije voće ovog regiona trenutno se prodaje za 50 do 55 dinara po kilogramu. Prema rečima Mirka Perića, proizvođača iz Masloševa kod Kragujevca, ta cena je na ivici rentabilnosti.

„U načelu, cena šljive je skočila u odnosu na prošlu godinu, ali su ulaganja višestruko povećana. Inputi su drastično poskupeli. Realna cena šljive bi sada bila 70 dinara. Međutim, zemlje iz okruženja nude jeftiniju robu i tako diktiraju uslove na tržištu. Ne znam da li su kod njih ulaganja manja ili je nešto drugo posredi. Došli smo u situaciju da imamo sve veću proizvodnju, a sve manju dobit“, kaže Mirko Perić iz Masloševa, koji se 30 godina bavi intenzivnim voćarstvom.

S druge strane, proizvođače šljiva u Šumadiji je ove godine pratila i retka pojava zbog nepovoljnih vremenskih uslova u vreme cvetanja.

„Dogodilo se da je šljiva u višim predelima, koje je njeno prirodnije stanište, stradala zbog kasnog prolećnog snega i mrazeva, jer je u to vreme počela da cveta. Na višim nadmorskim visina rod je desetkovan. U nižim predelima cvetanje je počelo posle snega i oplodnja je bila mnogo bolja. Sve to je uslovilo da šljiva kasni sa zrenjem desetak dana“, dodaje Perić.

Porodica Mirka Perića ima voćnjake na 25 hektara i osim šljive gaje višnje i jabuke.  On tvrdi da je voćarstvo sada u situaciji da se postiže veći prinos po jedinici površine, ali da to ne znači i da je dobit veća.

„Nekad je to više zavisilo od prirode, nego od čoveka. Stare, autohtone sorte rađale su svake druge, treće godine. Mi sada imamo rezidbu, zaštitu, prihranu i čitavu tehnologiju koja nam omogućava da imamo rod svake godine i u tonama i vagonima to je mnogo više nego ranije. Ali to nužno ne znači da je naša dobit proporcionalno veća“, kaže Perić, koji šumadijsku šljivu izvozi u Nemačku, Italiju i Holandiju.

Na svom imanju Perić gaji gotovo sve vrste šljiva. Njegova godišnja proizvodnja je od 20 do 25 tona po hektaru.  Kao komercijalne sorte za sada su mu jedino isplative čačanska lepotica i stenlej.

Biljana Nenković

Foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime