Uljana repica solidna, suncokret od njive do njive

Čini se nekako da je žetva uljane repice prošla ispod radara jer je sva pažnja bila posvećena pšenici i ceni pšenice. Kako su prošli poljoprivrednici koji su je sejali, kakav je bio rod i kvalitet, koje su bile cene, i naravno, šta nas očekuje u predstojećoj žetvi suncokreta, za Dobro jutro pričao je Miloš Nikšić iz kompanije Nikša Agrar.

– Žetva uljane repice je završena otprilike u periodu završetka žetve ječma. Prinosi su bili prosečni i nešto malo ispod proseka, a cena od 39-41 dinar sa pdv-om za poljopirvredne proizvođače. Na ovogodišnje prinose i uz tu cenu proizvođači su na nuli ili u blagom plusu u zavisnosti od količine prinosa po hektaru i po kojoj ceni su prodali – kvalitet repice je bio, po rečima Miloša Nikšića, sasvim zadovoljavajući, bez obzira na sve vremenske prilike tokom leta.

– Kvalitet je bio dobar i normalan, obilne padavine nisu uticale na kvalitet uljane repice – sledeća kultura za žetvu je suncokret, a tu je situacija daleko od dobre, s obzirom na to da su mnogi usevi uništeni gradom i olujama.

– Sledeća kultura za žetvu je suncokret. Cena o kojoj se trenutno priča u ovom momentu je oko 40 dinara, što je i dalje nešto manje nego što bi trebalo da bude. Realno i zadovoljavajuće za ovu godinu bi bilo da je 50 dinara. Prinosi kakvi će biti to ćemo još da vidimo na njivama na kojima ima šta da se kosi. Dosta njiva, počevši od Srema, Južne Bačke, nekih delova Severne Bačke i u Banatu su desetkovane. Oluje i led su na dobrom delu potamanili sve i suncokreta uopšte neće ni biti. Na usevima koji nisu imali štete od nevremena kulture izgledaju zdravo, izgledaju normalno i očekuju se, što se ovogodišnjeg roda tiče, u najmanju ruku, normalni i prosečni prinosi – suncokreta će u Srbiji, i pored svih problema, biti dovoljno, jer je ostalo dosta zaliha od prošle godine.

– S obzirom na to da je prošle godine, kada je bila najveća vrednost suncokreta i ulja na svetskom tržištu, bila zabrana izvoza što je nanelo ogromnu štetu izvoznicima, organizatorima izvoza i proizvodnje, poljoprivrednim proizvođačima i suncokreta i ulja, uljare trenutno imaju velike količine prenetog ulja, verovatno i osušenog suncokreta, koji se prerađivao do nedavno. Količina zaliha za našu potrošnju je i veća nego što nam treba i bez novog roda – kaže Nikšić, navodeći da su cene na svetskom tržištu loše, a potražnja smanjena.

– Izvoz i dalje slabo i otežano ide, smanjena je potražnja na svetskom tržištu, loše su cene i suncokreta i ulja, tako da ne znamo šta će se dešavati i šta očekivati. Imamo dovoljno suncokreta, što opet može negativno uticati na cenu za poljoprivredne proizvođače – zaključio je sagovornik Dobrog jutra.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime