Насловна РАЗНО ИПАРД: Бесплатан семинар у Винској кући Ковачевић

ИПАРД: Бесплатан семинар у Винској кући Ковачевић

456

Новосадска агенција Смарт ИПАРД у оквиру програма Развој финансијских система у руралним областима у Србији – СРФП у Иригу организује бесплатан семинар о ИПАРД програму. Семинар је намењен пољоприведницима, задругама, предузетницима и малим и средњим предузећима која послују о области агробизниса за које је Европска унија кроз програм ИПАРД II за период 2014-2020. обезбедила  175 милиона евра бесповратне помоћи. Додатних 25 одсто из националног буџета обезбедила је држава Србија. Према плану Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде ове године биће објављено пет јавних позива из ИПАРД програм вредних 57,6 милиона евра.

На семинару у Иригу, који ће бити одржан у четвртак, 19. марта у Винској кући Ковачевић од 10-15 сати, учесници ће добити све потребне информације о ИПАРД -у, финансијском инструменту претприступне помоћи којим се подстиче унапређење конкурентности пољопривредне и развој руралних подручја.

Програм Развој финансијских система у руралним областима у Србији, подршку пружа малим, средњим предузећима и предузетницима у руралним областима Србије, развоју њиховог пословања и унапређење конкурентности. Део програма је и организовање низа обука о различитим темема. Ту се мисли на начин писања пословних планова прихватљивих у банкама, финансијско управљање, сертификовање послова, владине субвенције, развој извоза и сл. Агенција Смарт ИПАРД бесплатне семинаре спроводи уз подршку Немачке развојене банке КФВ и швајцарске компаније БФЦ Консалтинг.

На семинару ће се говорити о пројектима од идеје до реализације односно припреми документације, условима конкурса, изради пројектних активности и резултата пројекта, актуелним мерама и плану јавних позива за 2020. годину, до сада најважнијим уоченим препрекама у реализацији пројекта, резултатима досадашњих конкурса, припремама за меру која се односи на рурални туризам и припрему ИПАРД 3 програма и припрему и израду бизнис плана за ИПАРД пројекте.

Ј. Бајшански