Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Радови у воћњаку

Радови у воћњаку

1605

. И у воћњацима није ништа мање ужурбано. Сазревају јесење сорте јабуке, крушке, лешници, ораси. Воће је најбоље убрати и чувати у дрвеним гајбицама и сличним сандуцима на тамном и хладном месту. С окућница и мањих, породичних воћњака плодове јабука и крушака ваља брати с по једним-два листа који ће им одржавати свежину у остави, шупи…

. Поред тога што су многи воћњаци пуни берача, воћари треба да заврше и друге послове. У првој декади септембра ваља привести крају калемљење.

. Око обраних воћака, или у деловима засада у којима је завршена берба, потребно је основно ђубрење, растурити минерално ђубриво и плитко га унети у земљиште, да га не разграде сунчеви зраци.

. Минерално ђубриво се уноси и на парцеле на којима се планира подизање новог воћњака.

. У другој половини месеца почињу припреме за бербу позних сорти јабука и крушака, а сазрева и дуња. У гајбице, у којима ће се воће чувати током зиме, треба ређати само здраве и неоштећене плодове. Мало оштећени могу се искористити за припрему сокова, џемова, пекмеза или сушење и припрему воћног чипса као здраве зимске грицкалице.

. У шљивицима на већим надморским висинама приводи се крају берба шљива и  припремају бурад за печење ракије.