Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Златарска сиријада

Златарска сиријада

776

И ове године најбољи златарски сир је на Сиријаду стигао из Буковика. На традиционалној смотри у Божетићима код Нове Вароши надметало се десетак произвођача, а шампионски пехар припао је планинки Станисави – Цаји Обућина. За најбољу хељдопиту награђена је Драгица Чоловић.

Смотра произвођача белог мрса из нововарошког краја, 25. по реду, одржана је у оквиру манифестације „Михољски сусрети села“. Конкуренција је била јака, па су према речима чланова стручног жирија о победнику одлучивале нијансе. Друго место припало је домаћинству Дамјана Рољевића из Божетића, а треће Драгу Бојовићу из Мишевића.

Пуномасни залатарски сир производи се од крављег млека, а поред изгледа и укуса, оцењивани су боја, мирис и текстура.

Станисава – Цаја Обућина (69) је свој сир први пут излагала на Златарској сиријади. Њено домаћинство има десетак музних крава, а беле кришке које произвeду већином пласирају на београдско тржиште.

– Сво млеко које намуземо прерадимо у сир, потражња је велика. Цена му је око 800 динара за килограм, и задовољни смо и ми и муштерије – каже за „Добро јутро“ Станисава.

Производњи златарског сира на традиционални начин она се озбиљније посветила тек пре десетак година, када се после пензионисања преселила из града у село.На имању јој данас помажу супруг Милојко, син Вук, снаја Коса и унучад.

-За квалитетан сир пресудна је хигијена, све мора да је беспрекорно чисто, од крава на мужи, преко судова и ћедила, до млекара у коме се производи и чува бели мрс. Специфичан укус златарски сир  дугује млеку и лековитим травама са планинских пашњака – каже ова вредна планинка.

А без квалитетног белог мрса нема ни укусне хељдопите, која је уз златарски сир главни адут у гастро-понуди нововарошког краја.Такмичење у припремању пите од хељдовог брашна, већ годинама је саставни део Златарске сиријаде. Ове године у конкуренцији је било седам хељдопита. Друго место припало је Драгани Трмчић, а треће Миленки Ђенадић из Акмачића.

На „Михољским сусретима“ мештани планинских села надметали су се и у народном вишебоју. Најбољим појединцима и екипама у бацању камена с рамена, спортском обарању руке, надвлачењу кличка и конопца подељени су пехари и медаље. Жељко Дулановић