Čiste povrtarske parcele uslov za sledeću sezonu

Povrtarsku proizvodnju ovog leta pratile su izuzetno turbulentne atmosferske prilike. Pojavio se veliki broj insekata, čije su generacije bukvalno preklapale, a bolesti su nanele veliku štetu plodovima. Zato ove jeseni treba posebnu pažnju obratiti na čišćenje zasada i plastenika. Lidija Vulović, dipl.inž. zaštite bilja u PSSS Kragujevac kaže da jedino što sada može da se uradi je pravilno i dobro očistiti parcele, posebno one na kojima je povrće stradalo od štetočina i bolesti.

  • Nakon berbe obavezno treba ukloniti sve biljne ostatke iz plastenika ili sa otvorenog polja i upaliti ih. Tamo gde je potrebno obaviti i kosidbu. Parcela mora biti potpuno čišta, kao i njeni rubni delovi, odnosno međe. Za povrće je sada bitna plodosmena, odnosno ne treba gajiti isto povrće na istoj parceli. Voditi računa da se povrće iz istih familija ne ponavlja na istom mestu, kako ih ne bi napadale iste bolesti. Na primer, ako je ove godine krompir bio u zasadu, sledeće sezone tu ne treba gajiti ni njega, ni paradajz. Važna mera ove godine je i plodored, kojom se smanjuje korovska populacija, pojava bolesti i brojnost štetočina – navodi Lidija Vulović.
    Sumporne trake za plastenike
    Ove godine došlo je do prenamnožavanja skoro svih insekata, naročito krompirovog moljca, stenica, moljca paradajza, zbog kojih su zasadi masovno obolevali više nego radnijih godina.
  • Ako je proizvodnja bila u plasteniku, higijensko-sanitarne mere sada imaju ogromnu ulogu. Nakon iznošenja useva obavezna je dezinfekcija paljenjem sumpornih traka ili sa jednoprocentnim rastvorom formalina. Dezinfekcija se obavlja na temepraturi iznad 12 stepeni. Plastenik potom zatvoriti i ne ulaziti u njega narednih dva do tri dana. Posle toga sledi provetravanje. Ukoliko postoji mogućnost poželjno je obaviti i dezinfekciju zemljišta, zbog raznih stadijuma štetočina koje prezimljavaju – dodaje Vulović.
    U sledećoj povrtarskoj sezoni koristite isključivo sertifikovano seme. Deklarisano seme je zaštićeno od prenosa bolesti u zemljištu i od onih bolesti, koje se prenose semenom. Potrebno je odraditi kompletne agrotehničke mere, poštovati rokove setve i primeniti kvalitetno đubrivo.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18