Seme možete sami sakupiti

Piše: Svetlana Mujanović

AKO PLANIRATE NAREDNU SETVU U SVOJOJ BAŠTI I NA TERASI

Mnogi su ove godine prvi put uživali u lepotama i dobrobiti svoje bašte, a neki su se „osmelili“ da umesto cveća na terasi posade paradajz i, svidelo im se. A svideo im se i ukus plodova koje su sami proizveli. Ali, sva ta lepota ukusa domaćeg paradajza može da bude izgubljena, jer pitanje je kako će se seme sačuvati do sledeće sezone. O tome ne treba puno brinuti, postoje sigurne metode kojima se uspešno čuva kvalitet i klijavost semenki ostavljenih za narednu godinu.

Kao najbolje se pokazalo fermentisanje semena, jer se na taj način ono najbolje razdvoji od ostatka ploda (mesa), te se kasnije ne lepi za papir ili posudicu u kojoj će se čuvati do proleća.

 Prvo se na matičnim biljkama odaberu najlepši paradajzi, tipični za sortu i ostave se na stabljici do pune zrelosti. Kada se oberu, preseku se i seme, zajedno s pulpom, izvadi u plastičnu posudicu koja se napuni vodom, i tako ostavi dan-dva, da fermentiše. Na površini će se verovatno skupiti bela prevlaka ili će se čak dogoditi da deo pulpe, koji je isplivao na površinu, postane plesniv. To je normalna pojava i ne treba da vas brine.

Sledeći korak je da se sav sadržaj iz plastične posudice istrese u cediljku, dobro izgnječi i ispere pod mlazom vode. Ispira se sve dok se ne uklone svi ostaci „mesa“ ploda. Zatim se ostavi da se osuši ili prebaci na tanjirić koji će se odložiti u prošarani hlad, nikako direktno na sunce. Tek kada se semenke potpuno osuše, upakuje se u papirne vrećice i obavezno obeleži. Ako ste zaboravili ime sorte, opišite plod. Važno je da se seme sačuva za sledeću vegetaciju.

Ovo je vreme kada se sakuplja seme i drugog povrća i cveća. Iz mesnatih plodova se vadi, kao iz paradajza, a iz suvih samo odvoji od semene lože, osuši u tanjiriću i sačuva u papirnoj vrećici.

U slučaju da uzgajate hibride, nemojte se truditi da ostavljate seme jer u drugoj godini sigurno nećete dobiti biljke s istim plodovima poput onih iz kojih ste vadili semenke.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18