Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Јесењи лекови за зимску апотеку

Јесењи лекови за зимску апотеку

659

Пише: Биљана Ненковић

Септембар је један од последњих месеци у години када се сакупља лековито биље. У народној медицини то је неизоставан посао, како би се у периоду који долази лакше пребродиле зимске болести

Пелин – горки лек

Обични пелин, бели пелин или пелен (Artemisia absinthium) је вишегодишња биљка, која има облик полугрма. Стабљика је разграната и достиже преко метра висине. Расте на запуштеним и сунчаним земљиштима, уз путеве и обале. Пелин је једна од најгорчих ароматичних биљака на свету. Листови су јој миришљави, сребрнкасте боје, а цветови су жути.

Листови се скупљају пре цветања, а током цветања бере се цвеће које још увек није у потпуности формирано. Обични пелин се сматра одличним леком за подстицање рада жучи и отклањање неправилног варења. У народној медицини се користио и против цревних паразита.

Цветни пупољци се могу осушити, самлети и у умереним количинама додавати у салате и друга јела. Сви делови биљке садрже есенцијално уље које због тујона може да изазове нежељене ефекте, те при употреби пелина треба бити обазрив. Позната су алкохолна пића од пелина, код нас пелинковац, а у свету је познатији ликер абсинт. Етерично уље пелина садржи горке супстанце.

Подстиче апсорпцију храњивих материја у цревима, спречава надимање и ублажава киселину. Чисти организам од глиста, одлично је средство за чишћење крви. Има противупално дејство и благи је антидепресив.

Пелин се бере у другој вегетацијског години, јер у првој години биљка не цвета. Бербу треба обавити у јесен. Зелени делови биљке се суше за даљу употребу, а од пелина се добија и етерично уље, дестилацијом истих делова. Важно је знати да је чисто уље пелина јак отров и лаици не би требало да га користе. Такође се не препоручује ни стављање делова пелина у компост.

Чај од надземних, осушених делова пелина припрема се тако што се једна кафена кашичица биља прелије са два децилитра кључале воде, остави да стоји 10 минута, процеди и пије 2 до 3 пута дневно пре оброка.

Како вам могу помоћи пиревина и линцура сазнајте у наставку

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us