Tikve lake i zahvalne za uzgoj

MARJANOVIĆI IZ RAŠEVICE ŽIVE OD POVRĆA

Piše: Jelena Lukić

Porodica Marjanović iz Raševice kod Paraćina tri decenije bavi se povrtarstvom. Na dva hektara sade tikve, papriku, paradajz, kupus, kukuruz šećerac, brokoli, prokelj, karfiol, praziluk, pasulj. Plodna zemlja pored Velike Morave daje vrhunsko povrće, ali u vreme velikih kiša poplave uzmu sve što ovi vredni povrtari posade. Tako je bilo i na početku ove sezone, u maju i junu, kada je zbog poplava deo roda uništen, pa tako nije ostalo ništa od pasulja i kukuruza šećerca, a sadnja pojedinih biljnih kultura je kasnila. Zbog toga su Marjanovići pretrpeli velike štete.

Sedmočlana porodica uglavnom živi od povrtarstva, a najveći deo posla obavljaju Snežana i njen suprug Srboljub.

Stroga evidencija o prskanju i karenci

– Koristim holandsko seme za svo povrće, osim za papriku i paradajz koji su domaći. Za sve sama pravim rasad. Strogo vodimo evidenciju o prskanju i karenci. Već godinama prodajem na pijaci u Ćupriji i dolaze mi kupci kod kuće, pa na veliko prodajem – kaže Snežana.

Veliki deo proizvodnje ove porodice čini proizvodnja tikava. Uzgajaju nekoliko vrsta, a najviše domaću belu tikvu i popularnu hokaido tikvu.

– Seme sam donela iz Nemačke, jer se tamo ova vrsta tikve dosta koristi. Moja ćerka tamo veoma često pravi čorbe od ovog zdravog povrća. Hokaido tikva ima žutu koru, a kada sazri, kora je narandžasta ili crvena i tvrda je, dok je meso unutra boje šargarepe. Kada se sprema, farba ruke. Ja volim da je sadim, jer nije teška za uzgoj, a veoma je ukusna. Samo joj treba obezbediti plodnu zemlju i navodnjavanje, a ovde u svim povrtnjacima imamo sistem kap po kap. Znači, hokaido tikvi je potrebno dosta svetlosti i vlage i onda jako brzo raste – kaže Snežana i dodaje da je ova tikva veoma popularna na svetskom tržištu, a sve više i kod nas.

Hokaido tikva se seje u proleće, kad prođu mrazevi. Seme se stavlja na dubinu od tri do pet centimetara, a razmak između useva treba da bude oko jedan metar. Listovi i stabljika tikve se šire pa im je potrebno omogućiti dosta prostora. Takođe se može prvo posaditi u saksije, odnosno, da se napravi rasad, pa tek onda da se sadi na otvorenom.

Kako se uzgaja hokaido tikva i kakve sve koristi od nje imamo saznajte u nastavku.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18