Čajetina zablistala na sajmu u Kragujevcu

Na nedavno održanom Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, na štandu Zlatiboraca bilo je ukupno 16 proizvođača od 1.500 registrovanih gazdinstava, zajedno sa čajetinskim preduzećem „Zlatiborski eko agrar“ i njihovom mlekarom „Naša Zlatka“. Kragujevčanima su predstavili najtipičnije proizvode poput pršute, sira, meda i rakije i bili su jedan od najposećenijih štandova.

Mlekara „Naša Zlatka“ proizvodi sir na tradicionalan način, bez hemije, a jedini konzervans je so. Od belog mrsa izložili su kajmak i nekoliko vrsta sireva, među kojima je Zlatkin sušeni sir sa dodatim ukusima. Očekivano, vladalo je veliko interesovanje i za zlatiborsku pršutu.

– Naša pršuta je najbolja, jer imamo idelanu nadmorsku visinu za sušenje, ružu planinskih vetrova, dobra drva, a pre svega imamo dobru stoku koja pase na pašnjacima. Proizvodimo goveđu, ovčiju i svinjsku pršutu, slaninu, suva rebra, kobasice i sudžuk. Interesantno je da su Šumadinci najviše zainteresovani za slaninu – kaže Miladin Filipović iz „Pršutane“ sa Mačkata.

Destilerija  „Prezident“ iz Šljivovice predstavila je rakije od kruške, dunje, grožđa i šljiva, dok je pažnju posetilaca privukao i šumski med porodice Kolaković. Njihov proizvod ovenčan je žigom „Dobro sa Zlatibora“, a specifičan je po tome što ga pčele prave od polena crnjuša, autohtone biljke sa Tare i Zlatibora. Crnjuš je izuzetno medonosna i hranljiva  biljka i važna je za ishranu pčela u planinskim predelima, pogotovu zimi, jer cveta i ispod snega.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18