Novim Sadom se širio miris vojvođanskih specijaliteta

Novim Sadom se širio miris pasulja s kobasicom, gulaša, paprikaša, a uživalo se na festivalu „Ukusi Vojvodine“ i u kuglofima, čvarcima, domaćoj tanko i nešto debljoj slanini, petrovačkom kulenu, pečenici, suvom vratu, gombocama, štrudli s makom. Sve što su degustirali posetioci su mogli i da kupe  u Limanskom parku. Osim hrane dostupne su bile i različite vrste domaćih vina, rakija i kraft piva. Novosađani su imali tu privilegiju da probaju i kupe vino iz Sremskih Karlovaca koje dolazi iz zadruge Benšek – Veselinović. Jedan od vlasnika, Mirko Veselinović dugogodišnji proizvođač alkoholnih pića kaže da se njihova rakija proizvodi bez dodavanja aroma. Kako tvrdi najbitniji je prepek rakije, a aroma zavisi od godine do godine.

– Uvek smo dobijali zlatne ili srebne medalje. To je najosnovniji, najstaromodniji kvalitet, kojim se mi ponosimo. Takođe i polovinu naših vina pravimo na stari način – bez ceđenja, filtriranja, dakle, sve u cilju usporavanja procesa, a 95 posto vinarija radi na ubrzavanju procesa kako bi ga što pre prodali. Često se pojavljuju sitne čestice na dnu, pa ima onih koji to ne vole. Svi vole da vino bude čisto i bistro, međutim, da bi se to dobilo ono mora da se filtrira – priča Mirko.

Među izlagačima našle su se i vinarije „Novosadskog vinskog puta“, svojevrsnog putokaza za šest posebno kreiranih vinskih puteva koji obuhvataju vinarije locirane od Sremske Kamenice, preko Ledinaca, Rakovca pa sve do Begeča i Kovilja.

Pasionirane ljubitelje sira posebno je privukao štand porodice Mernjik iz Pivnica koja se bavi proizvodnjom kozijeg belog mrsa. U ponudi imaju razne vrste tvrdih sireva sa začinima i bez njih. Naravno, sladokusci su se obradovali domaćim štrudlama sa višnjama i makom, gde je za oko pola kilograma trebalo izdvojiti 350-400 dinara, dok kilogramske koštaju 700-800. Na štandu mađarske kuhinje osim kuvanih jela prodaju se i kolači bez glutena. Pakovanja su od pola kilograma, može se birati između šapica, vanilica, bakinih kolača i šam rolni. Vladalo je veliko interesovanje i za domaće sokove, naročito je svojim ukusom posetioce privukao sok od lavane, po ceni od 300 dinara.  Oni koji nisu stigli danas da dođu na manifestaciju, moći će to da učine sutra – 10. septebra.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime