Radovi u voćnjaku – oktobar

Oktobar je mesec kada se voćnjaci raduju. Mesec u kome stižu kruške, jabuke, dunje, mušmule, stižu i orasi, sve ono što zimi volimo da jedemo i čime se, što bi naše bake rekle, jača organizam, stvara imunitet i štiti od zimskih prehlada.

  • U oktobru mesecu za berbu pristižu zimske sorte jabuke i kruške, dunje, mušmule i rane sorte aktinidije.
  • Beru se, otresaju i sakupljaju i orasi. Čuvaju se u mrežastim džakovima, koje treba obesiti u šupu, pod trem ili drugu prostoriju pod krovom, da se dobro isuše.
  • Voćare koji sami proizvode sadnice podsećamo na to da je sada vreme za stratifikovanje semena koštičavih voćaka.
  • U matičnim zasadima maline počinje vađenje izdanaka, a u kupinjacima sledi „veliko spremanje“. Izrođene lastare treba odrezati, izneti iz zasada i spaliti ili pripremiti za potpalu, ako se grejete na čvrsto gorivo. U zasadima u kojima je bilo štete od azijske voćne mušice, obavezno treba pokupiti sve otpale, trule ili sasušene plodove, suve listove i izneti iz zasada, a zemljište prekopati, čak i u redu, koliko je to moguće, jer ova štetočina zimu provodi kao lutka na zaklonjenim mestima.
  • Ispod voćaka treba pokupiti svo trulo voće, sa grana skinuti mumificirane plodove koji će, ako ostanu, biti izvor zaraze u proleće. Tako i lišće, i izneti iz zasada, skloniti u kontejner ili na udaljenu gomilu na kojoj će se zapaliti.
  • Kada se voćnjak raskrči i očisti, na red dolazi đubrenje organskim đubrivom – stajnjakom ili kompostom, a zdravo lišće se izgrabi u međured, da bi se zaoralo. Organska đubriva treba u što kraćem roku zaorati. U isto vreme mogu da se rasture i PK đubriva i zaoru. Azot nije potreban, on se čuva za proleće.
  • Posle berbe pripremite mesto za sadnju novih voćaka.
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno