Počeo trodnevni praznik grožđa i vina u Karlovcima

Trodnevna svetkovina u čast berbe grožđa i proizvodnje vina „Karlovačka berba grožđa“ počela je večeras u Sremskim Karlovcima. Praznična atmosfera kojoj je doprineo i spektakularni vatromet zavladali su ovog puta znatno ranije nego prethodnih godina centrom Sremskih Karlovaca. I komešanje ljubitelja vina na platou gde su smešteni izložbeni štandovi blizu dvadeset vinarija primetno je nastupilo pre nego što je to uobičajeno na ovoj popularnoj karlovačkoj manifestaciji.

Sudeći po prvoj večeri, naredna dva dana Karlovčane i posetioce iz drugih mesta očekuje široka paleta vina lokalnih vinarija, među kojima i vina Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo,  hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, te nekoliko novih proizvođača. Na pokojem štandu može se naći i šira, sveže ceđeni sok od grožđa koji kod starijih pobuđuje sećanja na detinjstvo.

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo