Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Шести пчеларски сајам

Шести пчеларски сајам

466

Шести пчеларски сајам југоисточног Балкана, односно први сајам под називом “Отворени Балкан”, који је организовало пет пчеларских савеза из Србије, Северне Републике Македоније, Грчке, Републике Српске и Албаније, данас је у Врању отворила министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелена Танасковић.

На Сајму је учествовало 69 излагача а међу њима су, осим наших, били пчелари из Македоније, Грчке, Црне Горе, Албаније, Бугарске и Турске, који су посетиоцима представили своју понуду по промотивним сајамским ценама. Овај догађај је привукао и велики број посетилаца.

Посетиоци који су на сајам дошли само због меда имали су прилику да купе мед врхунског квалитета по цени од 1.200 до 1.800 динара. Велики број посетилаца стигао је аутобусима из Северне Републике Македоније. Времешни Петровски Лазар из Проби Штипа нам је рекао да је само из овог градића, који се налази на граници са Бугарском, кренуло неколико аутобуса. Иако у поодмаклим годинама он је заједно са својим сапутницима обишао све штандове на сајму и пажљиво одабрао опрему која му недостаје у пчелињаку који броји 20 друштава.

На сајам је са Косова због опреме дошао и пчелар Селим Скоборчанец који у свом власништву има 80 пчелињих друштава. Рекао нам је да редовно обилази сајмове пчеларства у Врању и Бујановцу јер на њима има прилику да види нову опрему која се примењује у пчеларству.

– На врањски сајам дошао сам и да чујем предавање пчелара Роџера Патерсона, из Енглеске који је аутор многих књига из ове области – истакао је Селим.

Србија производи одличну пчеларску опрему

Да Србија има одличне произвођаче пчеларске опреме још једном се потврдило на овом сајму. Знајући то пчелари се нису много двоумили око куповине. Тако је било и на штанду фирме “Брзанац” из Београда која се бави производњом делова, опреме и алата за широку примену у пчеларству.Ђурица Милојичић оснивач овог предузећа нам је рекао да своју опрему у виду бушача, затезача, носача рамова, ножева за подешавање, матичне решетке…редовно нуде пчеларима на сајму у Врању где имају доста купаца.

На продају се није пожалио ни Зоран Јовковић, представник предузећа “Зора плус” из Крагујевца, које се бави производњом заштитних одела за пчеларе.

Родољуб Живадиновић из СПОС-а поновио је данас да на тржишту има доста фалсификованог меда и да је, СПОС у сарадњи са другим произвођачима ракије, вина, млека и сокова који имају исти проблем, направио кластер “Уједињени за квалитет”. Заједно са Покретом потрошача организовали су узорковање производа у великим маркетима на подручју Панчева где је утврђено да је 88% меда фалсификовано.

– Када смо уз помоћ државе направили погон пре две године све је било у реду и онда је дошло до великог поремећаја на светском тржишту тако да је данас просто немогуће продати мед по цени која превазилази производну цену- рекао је председник СПОС-а и додао да је то велики проблем за пчеларе, баш као и нелојална конкуренција коју имају на домаћем тржишту.

У обраћању присутнима министарка Танасковић је истакла да јој је драго што види толико људи из региона који су дошли у Србију како би обновили своју опрему и видели шта је то Србија урадила у пчеларству како би кренули истим путем. Говорећи о субвенцијама које је држава Србија припремила за пчеларе у наредној години истакла је да ће субвенције по кошници бити повећане са 800 на 1.000 динара.

– То је само једна субвенција која која иде уз директних давања. Пчеларима су на располагању и све друге које се односе на набавку опреме, прераду, маркетинг…- нагласила је министарка Танасковић. Овом приликом она је говорила и о отварању нових тржишта и извоза меда и нагласила да Србија има усаглашен сертификат са свим земљема ЕУ, Канадом и Русијом и да увелико ради на његовом усаглашавању и са Азербејџаном, Бахреином, САД, Израелом.

– Ове године усагласили смо и потписали сертификат са Кином – истакла је министарка и поручила пчеларима да они и надаље могу да рачунају на помоћ државе.

Пише: Гордана Настић