Troškovi manji – učinak veći

UMESTO OČENJA U OBLIKU SLOVA „T“ SVE ČEŠĆE JE KALEMLJENJE „ČIPOM“

Piše: Prof. dr Zoran Keserović

Očenje je nekada bilo jedan od najpogodnijioh načina za razmnožavanje voćaka. Još uvek se sporadično koristi, ali se sve više primenjuje kalemljenje “ČIPOM”.

Po vremenu kada se izvodi, razlikujemo kalemljenje u junu na budni (terajući) pupoljak i u avgustu i septembru, na spavajući pupoljak. Pri junskom kalemljenju pupoljak kreće odmah čim se primi, zbog čega se ovo očenje zove na terajući pupoljak. Međutim, pri očenju u avgustu i septembru pupoljak sraste sa podlogom, ostaje u spavajućem stanju do sledećeg proleća, zbog čega je ovo očenje nazvano na spavajući pupoljak.

Priprema podloge i kalem grančice

Umesto očenja u obliku slova T, sve više se primenjuje kalemljenje „ČIPOM“. Ovaj način kalemljenja je efikasniji i daje bolji prijem u odnosu na T kalemljenje. Razlika od standardnog okuliranja je je u načinu pravljenja reza na podlozi i pripremanja pupoljaka na kalem grančici.

Detaljan opis pripreme podloge i postupak kalemljena pročitajte u nastavku.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18