Poskupela pijaca  u Novom Sadu

Danas je ponuda na Limanskoj pijaci u Novom Sadu bogata, a čini se da su pojedine cene povrća u odnosu na prošlu nedelju otišle gore za 10-20 dinara. Za glavicu belog luka treba izdvojiti 30-50 dinara, a za vezu blitve 80 dinara. Kilogram boranije je od 300-350, dok za kilogram brokolija i spanaća treba izdvojiti 400 dinara, kilogram bundeve je 120-200 dinara, a za kilogram celera treba izdvojiti 300 dinara. Crni luk staje od 100-150 dinara, cvekla je od 100-120 dinara, a karfiol je od 200 do 250. S druge strane komad kelerabe staje između 80-100 dinara, kilogram kornišona je 200, a krastavaca 100-150 dinara, koliko treba izdvojiti i za kilogram krompira. Za jedan klip kukuruza treba izdvojiti 50-70 dinara, kilogram kupusa je 100 dinara, a kila paprike je od 180 do 300 dinara. Za paradajz treba izdvojiti 150 do 300 dinara, a za patlidžan od 200-250 dinara. Kilogram šampinjona je 350 dinara, a šargarepe 180 dinara, za tikvice treba izdvojiti između 100 i 120 dinara. Glavica zelene salate je  70-100 dinara.

Bogata ponuda voća

Bogata je i ponuda voća, ali su cene takođe visoke, pa se čini da Novosađani sve više kupuju na komad. Limun možete pronaći za 300 dinara po kilogramu, kila smokvi je 200-400 dinara, a kilogram šljiva od 100-180. Kruške su od 200-250 po kilogramu, dok su narandže 300 dinara. Nektarine su od 200-250. Za kilogram kupina treba izdvojiti 1.200 dinara, a u zavisnosti od veličine i sorte kilogram jabuka je 130-300, grožđe je od 250 do 400 dinara. Grejp staje 300 dinara. Kada je reč o koštunjavom voću za kilogram lešnika treba izdvojiti od 800-1.100 dinara, a za orahe od 700-1.200 dinara.

Kajmak, sir, jaja

Za jedno jaje treba izdvojiti od 10-23 dinara, kilogram kajmaka košta 1.500 dinara, milerama 900 dinara po kg, a kilogram kravljeg sira je od 560 do 1.200 dinara. Kilogram meda treba platiti od 700-1500 dinara. U ribarnicama su cene takođe, raznolike, te za kilogram fileta oslića treba izdvojiti 530-900 dinara, kilogram očišćene pastrmke je od 700-870 dinara, šaran u šniclama po kilogramu je 800-1400 dinara, dok je kg očišćenog smuđa 1.100-1.450 dinara. Za šnicle soma treba izdvojiti 1.050-1.800 dinara.

Piše: Ljiljana Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18