Slaba prodaja, kupuje se na kilogram!

Na pijačnim tezgama u Kragujevcu ove nedelje zabeležen je pad potražnje za svežim povrćem. Na pijacama Bubanj u centru grada i Stanovo, koje je na periferiji, paradajz i paprika se uglavnom prodaju na kilogram. Retki su kupci koji pazare na gajbe. Prodavci lošu prodaju objašnjavaju time da su Kragujevčani već ostavili zimnicu ili nemaju više novca za popunjavanje polica u špajzu.

Plavi patlidžan je ove nedelje poskupeo sa 150 na 200 dinara. Crvena paprika za ajvar košta od 160 do 250 dinara, a paradajz je od 120 do 250 dinara.

Cena kornišona kreće se od 150 do 200 dinara za kilogram. Karfiol je od 160 do 200 dinara. Paprika za turšiju kreće se od 120 do 200 dinara. Šargarepa je  150 dinara. Kupus je od 60 do 80 dinara i to je jedino povrće koje je pojeftinilo u odnosu na prošlu nedelju.

Zelenog paradajza nema u ponudi na pijacama ili ga ima u vrlo malim količinama, koje se odmah rasprodaju.  Krompir je 130 dinara. Ljute papričice i dalje drže cenu od 400 dinara za kilogram ili od 20 do 30 dinara po komadu. Tikvice su oko 120 dinara, jabuke od 100 do 150 dinara, a kruške koštaju od 120 do 180 dinara.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18