Zadovoljan rodom jabuke, ali ne i cenom!

Voćari  u Topoli zadovoljni  su prinosom jabuke, ali ne i otkupnom cenom. Aleksandar Glišić iz sela Šume kod Topole kaže da se za jabuku u rinfuzu za industrijsku preradu, takozvanu padalicu, proizvođačima nudi od sedam do deset dinara po kilogramu. Prva klasa se plaća 25 do 26 dinara.

–    Kilogram padalica se godinama plaća kao jedna žvaka, a možda je i ona skuplja. Cene su katastrofalne. Ne mogu ni troškovi proizvodnje da se pokriju. Crveni delišes ima nešto bolju cenu od 30 evrocenti, ali ni to ne pokriva uloženo. Prinos ove godine nije loš, imamo oko 40 tona po hektaru, iako je sezona bila teška zbog vremenskih uslova. Moja porodica i ja gajimo voće na 20 hektara. Ali, ako se nešto ne promeni u narednih nekoliko godina razmišljamo da smanjimo površine pod voćem. – kaže Aleksandar Glišić – Obrađujem oko 35 hektara zemlje. Oko 15 hektara je pod žitaricama, ostalo pod voćem. Godišnje proizvedemo oko 60 vagona robe. Moji preci su na ovom imanju još od 1690. godine. Moja odgovornost je da ga sačuvam za moju decu i preživim ovo teško vreme.

Vinogradi oko Topole su ove godine solidno rodili. Aleksandar navodi da je vinova loza širom Srbije stradala zbog plamenjače i grada, ali da je nebo bilo koliko – toliko milostivo za lozu u ovom kraju.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18