Zrno grožđa kao apoteka

Grožđe je prava riznica vitamina i minerala. Kao i u ostalom voću, i u njemu ima najviše vode (oko 80 odsto) i nije mnogo kalorično (oko 70kal). Sadrži i ugljene hidrate (oko 16,7 odsto), i to one „dobre“, koji „odmah idu u krv“ i daju energiju. Obiluje i drugim materijama, kao što su nerastvorljiva vlakna (celuloza, oko 4,3 odsto), jabučna kiselina, kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe, i mikroelementi – cink, bakar, mangan, molibden, nikl, rubidijum, (jača nervni sistem), hrom, bor, jod i fluor. Među vitaminima, najznačajniji je vitamin C, a ima i onih iz grupe B, provitamina A, biotina i drugih.

Ovo voće deluje osvežavajuće, naročito na starije osobe, ali ima i brojna lekovita svojstva. Zvanična medicina mu priznaje laksativna (zbog celuloze) i diuretična svojstva, ali sve više i zaštitna za srce i krvne sudove i protiv raka. U Burgundiji ga zovu „mleko za starce“.

Čuveni „francuski paradoks“ – da Francuzi jedu znatno više masne hrane od, npr. Amerikanaca, a ipak znatno ređe obolevaju od bolesti srca i uz to su i vitkiji – pripisuje se crnom vinu koje piju uz sve obroke. Materija koja deluje zaštitno, jedan je od biljnih pigmenata iz grupe flavonoida – kvercetin. Ima ga u crnom grožđu, a tako i u crnom vinu i grožđanom soku. Ovaj antioksidant sprečava oksidaciju tzv. lošeg holesterola (LDL) i slepljivanje krvnih pločica (trombocita) od kojih se stvaraju ugrušci, a ima i antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Resveratrol iz ljuske deluje antitumorski, jer „hvata“ štetne molekule – slobodne radikale, koji se obrazuju u organizmu u procesu ishrane.

Povoljan odnos kalijuma i natrijuma (prvog vrlo malo, drugog mnogo) pomaže snižavanju krvnog pritiska, poboljšava razmenu materija i soli u organizmu, a selen je jedan od najmoćnijih antioksidanata. Svojom prirodnom radioaktivnošću, vino je blisko pojedinim lekovitim mineralnim vodama. Smatra se i da usporava starenje tkiva. Dnevne količine ovog napitka moraju da se ograniče da bi imalo pozitivno dejstvo na zdravlje – za žene najviše tri decilitra, a za muškarce do pola litra.

Narodna medicina poznaje još neke koristi od grožđa i vina kao što su: čišćenje i jačanje krvi, podmlađivanje organizma, protiv bolova prostate, kožnih bolesti i opadanja kose, za izbacivanje kamena iz žuči i bolje zgrušavanje krvi. Grožđe i sok od grožđa štite genetski materijal ćelija od mutacija, sprečavaju razvoj artritisa, astme i osteoporoze (zbog toga se preporučuju ženama u menopauzi), kao i oštećenje spermatozoida, a bor utiče na povišenje nivoa estrogena kod žena.

Kuvano crveno vino (s medom i šećerom) dobro je protiv gripa. Rusi tvrde da je hladan šampanjac odlično sredstvo protiv upornog povraćanja, ali i „pomoć“ srčanom mišiću, a Francuzi da je suva vrsta odlična protiv reumatizma. Rusi smatraju i da se mnoge avitaminoze mogu izlečiti suvim vrstama, a kamen u bubregu – vermutom.

Vino preporučuju i protiv stresa, alergija, malarije i kolere – crveno protiv anemije, ili kada preti anafilaktički šok ili gubitak krvi, ali i onima koji prilikom putovanja menjaju časovne ili klimatske zone, da bi ponovo uspostavili ravnotežu soli u organizmu.

Osim prevencije od srčanih bolesti, sok od grožđa štiti i ćelije oka od degeneracije i time sprečava kataraktu.

Šira (mlado vino) se preporučuje osobama koje pate od zatvora, a suvo grožđe zimi protiv kašlja. Semenke ne bi trebalo pljuckati, jer ulje koje sadrže ima protein koji utiče na porast „dobrog“ (HDL) holesterola.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18