Врање је носталгија. Носталгија осећања, мириса, укуса, носталгија за старим временима, за људима какви су некад били. У том Врању и његовим етно селима, праве се стара јела, она што смо их некад са слашћу јели, била су нам извор радости и задовољства, а данас их ретки спремају и знају да спреме. Једно од таквих јела је и „љутка“.
За спремање овог јела потребно је припремити 2 струка празилука, од 5 до 6 љутих паприка осушених на низ, 400 грама кромпира, 100 мл зејтина, кашичицу алеве паприке, соли и вегете по укусу. Од припремљених намирница прво треба скувати кромпир у љусци заједно са сувим паприкама. Када буду готови кромпир и паприку треба ољуштити. Овако ољуштен кромпир треба најпре виљушком уситнити у земљану каленицу, а потом додати ситно исецкану паприку и празилук, кашичицу алаве, соли и вегете по укусу и све лепо промешати да се добро сједини. Потом треба угрејати 100 мл зејтина, прелити масу и још једном добро промешати. Зејтин мора да буде тако добро угрејан да у додиру са пирпемљеном масом зацврчи, у супротном јело неће добити ваљан укус.
Фото: recepti.com
Г.Н.