Ljutka, zaboravljeno jelo od krompira

Vranje je nostalgija. Nostalgija osećanja, mirisa, ukusa, nostalgija za starim vremenima, za ljudima kakvi su nekad bili. U tom Vranju i njegovim etno selima, prave se stara jela, ona što smo ih nekad sa slašću jeli, bila su nam izvor radosti i zadovoljstva, a danas ih retki spremaju i znaju da spreme. Jedno od takvih jela je i „ljutka“.

Za spremanje ovog jela potrebno je pripremiti 2 struka praziluka, od 5 do 6 ljutih paprika osušenih na niz, 400 grama krompira, 100 ml zejtina, kašičicu aleve paprike, soli i vegete po ukusu. Od pripremljenih namirnica prvo treba skuvati krompir u ljusci zajedno sa suvim paprikama. Kada budu gotovi krompir i papriku treba oljuštiti. Ovako oljušten krompir treba najpre viljuškom usitniti u zemljanu kalenicu, a potom dodati sitno iseckanu papriku i praziluk, kašičicu alave, soli i vegete po ukusu i sve lepo promešati da se dobro sjedini. Potom treba ugrejati 100 ml zejtina, preliti masu i još jednom dobro promešati. Zejtin mora da bude tako dobro ugrejan da u dodiru sa pirpemljenom masom zacvrči, u suprotnom jelo neće dobiti valjan ukus.

Foto: recepti.com

G.N.

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,