Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Опао промет на врањанским пијацама

Опао промет на врањанским пијацама

323

Откако им је опао промет продавци на врањанским пијацама своје тезге затварају већ у подне. На продају се жале чак и они који остају до вечери, мислећи да ће своју робу лакше продати када немају конкуренцију. Лошу продају објашњавају тиме да су Врањанке већ завршиле са прављењем зимнице.

„У баштама више нема поврћа. Ово што се сада налази на тезгама су последње количине које ћемо продати“, каже један од продаваца.

Да је то тако потврђују и купци који на тезгама све теже проналазе свежу паприку. А и када је пронађу, већина њих бира ону ситнију за прављење шарене салате, која им је остала као последња за спремање. Ту паприку пазаре по цени од 150 до 160 динара, а уз њу за салату купују и зелени парадајз, шаргарепу и карфиол по цени од 100 динара, као и купус од 60 до 80 и краставац по 120 динара.

Црвена паприка ајварка још увек може да се нађе по цени од 150 до 180 динара, а везанка по 250. Цена плавог парадајза износи 150, бораније 200, црног лука, кромпира, црвеног парадајза, тиквице 100, корнишона 150 динара. Цена белог лука је и ове недеље иста и килограм стаје 700 динара.

Од скоро се на пијацама може наћи и спанаћ по цени од 200 динара за килограм, а зелена салата по 60 динара за комад.

За разлику од поврћа на пијачним тезгама свежег воћа има у изобиљу. Највише се пазаре домаће сорте грожђа, произведене у виноградима врањанског краја, по цени од 180 до 200 динара, као и јабуке које се продају од 80 до 100 динара за килограм.

Текст и фото: Гордана Настић