Počela sezona pečenog kestenja

Sezona pečenog kestenja zvanično je otvorena. U Novom Sadu ga ima na nekoliko lokacija, u centru, na raskrsnici kod Futoške pijace, na uglu Železničke i Laze Kostića, na raskrsnici na Bulevaru oslobođenja i ulice Maksima Gorkog, bliže prema ulici Lasla Gala, kao i na Limanu 4, i kod SPENS-a . Ukoliko se pitate odakle stiže plod u kome uživate, odgovor je iz Makedonije, Hrvatske  i daleke Kine! Ovo su zemlje iz kojih Srbija uvozi najviše jestivog kestena, kako svežeg tako i prerađenog. Domaćeg kestena u pećnicama, pireu, i kolačima gotovo da nema.

I ma koliko se činilo da biste znali da ispečete kestenje, za to je ipak potrebno iskustvo i umeće, rekao nam je Jasmin jedan od prodavaca, koji je ovaj posao nasledio od oca i strica i trudi se da ih ne obruka. Jasmin kaže da je tajna u vatri, odnosno žaru i tvrdi da je makedonski kesten definitivno najbolji. Lakše se čisti, ima tanku koru, i za razliku od drugih je slađi. Sitnije kestenje se peče na nešto jačoj i bržoj vatri jer brzo izgori, dok se krupnije peče sporije i na tihoj vatri.

– Prvo se peku polako, na tihoj vatri, da popuca korica, a onda se vatra malo pojača da bi se ta korica bolje razbila, da bi se lakše oljuštili. Peku dok ne dobiju lepu žutu boju. Potrebno je ih je stalno mešati i pratiti, mora postojati neko znanje da bi se napravilo kako treba – istakao je naš sagovornik.

I dok smo razgovarali sa njim, on je ogoljeno i vrelo kestenje pažljivo premestio u posudu na tezgi, prethodno otkrivajući ćebe iz kojeg se pomaljaju žuto-zlatni plodovi spremni za prodaju. Ove sezone za jednu “čašu” treba izdvojiti 350 dinara. Nije malo, ali je to, ipak, prvo kestenje u sezoni.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno