Domaće parenice iz Bečeja raj za gurmanska nepca

Da biste napravili dobar i kvalitetan sir, osim znanja i veštine, morate imati kvalitetne sastojke, ali i inspiraciju zahvaljujući kojoj možete biti drugačiji od ostalih. Primer za to je Laslo Đerđ iz Bečeja, koji pravi domaće sireve. Ovim zanatom počeo je da se bavi pre četiri godine, a znanje je preuzeo od majke i od prijatelja.

„Svi me zovu Šulc, pošto sam rođen u Nemačkoj. Živim u Medenjači, gde se naš salaš nalazi. Kada sam bio dete uvek bismo pri povratku iz Nemačke svratili u Mađarsku da kupimo parenicu. Igrom slučaja sam jednog dana dobio sirnu kulturu za mocarelu i parenicu. Zbog nostalgije za tim ukusom iz detinjstva, počeo sam da pravim handmade sireve. Naša parenica se pravi od prvoklasnog kravljeg mleka od krava koje se hrane isključivo senom od lucerke. Sireve dimimo na bukvi“, priču započinje Laslo Đerđ.

Tajna njegovih specijaliteta krije se, upravo, u kvalitetnim sirovinama. S obzirom na to da dve godine unazad ne drže stoku, mleko kupuju od proverenog proizvođača, koji svoja grla hrani isključivo senom deteline.

 

„Kada probate sir možete osetiti čime je stoka hranjena. Sireve koje proizvodim su veoma osetljivi na ph i na protein, tako da sam prinuđen da koristim kvalitetno mleko, i na to moram da obratim pažnju. Ako je parenica koju pravim lepa, ona se može proizvesti samo od dobrog mleka, tu se dakle ne sme varati”, kaže Šulc.

Istina je da u prodavnicama postoji mnoštvo ukusnih sireva, ne zna im se broj. Međutim, oni domaće proizvodnje imaju posebnu draž, svoju „dušu” i neosporan kvalitet. Možda tajna uspeha leži i u tome što naš sagovornik, kako kaže, održava duhovnu vezu sa svojim „čudesima od sira”?

„Mi zanatlije možda ne radimo po propisanom patentu, ali obraćamo pažnju na detalje. Svaki sir nam prođe kroz ruke, pogledamo ga, pregledamo ga. Imam posebnu naviku da iste sireve stavim jedan pored drugog i u dimljenju i kasnije kada ih spakujemo, tako da održavam duhovnu vezu sa svojim sirevima”, objašnjava Bečejac.

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,