Leskovačka mućkalica

Leskovačka mućkalica je jedinstveni specijalitet, poznat i izvan granica naše zemlje. Priča o nastanku je zanimljiva: otpaci s roštilja su svojevremeno podgrejani u jednoj kuhinji i pomešani sa sitno seckanom pečenom paprikom, crnim lukom, paradajzom i začinima. Druga verzija priče govori o tome da su leskovački kuvari dobili zadatak da naprave jelo isključivo od sirovina s područja Leskovca. Tako je jedan leskovački kuvar, kako se prepričava, pripremio ovaj specijalitet na Brionima pre pola veka, ni manje ni više nego britanskoj kraljici Elizabeti II i predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu. Sve je danas isto, jedino što kuvari kažu da je najbolja mućkalica ona koja se pravi od svinjskog vrata s roštilja

Potrebno je

  • 400 g mesa od svinjskog vrata s roštilja
  • 5-6 celih svežih plodova paradajza
  • 5 pečenih paprika
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2–3 kašike leskovačke ljutenice
  • mlevena paprika, so i ulje
  • bujon od teleće supe

Priprema:

Dinstati sitno seckan crni luk na ulju. Kada luk bude do pola gotov, dodati komadiće oljuštene pečene paprike i kockice oljuštenog svežeg paradajza. Lagano mešati, pa kuvanim sastojcima (mora se voditi računa o tome da se ne raspadnu) dodati leskovačku ljutenicu, mlevenu papriku, bujon, beli luk i so.

Nakon najmanje sat vremena dinstanja, dodati kockice svinjskog vrata s roštilja.

Sve dinstati još petnaestak minuta i tada je jelo spremno za posluživanje. Leskovačka mućkalica priprema se u zemljanim posudama.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18