Somborke u kojima sazreva mladi sir

U jesenje doba kada su svi seoski poslovi pri kraju, Ana Karanović, iz Rudnice podno Kopaonika, vrednuje i dalje. Za nju je sezona tek počela, jer treba spremiti zimnicu, od najslađih, ničim prskanih i tretiranih paprika somborki.

– Nešto na šta smo ponosni i prenosimo recept u porodici je specijalitet koji se od davnina kod nas sprema – blaga paprika somborka punjena sirom. U jesen je punimo jako masnim kravljim sirom. On je baš mastan zbog otave koju krave u jesen jedu. Tako pripremljena paprika sa sirom nam traje do sledeće zime, odnosno do jeseni kad ponovo pripremamo – kaže Ana ponosno pokazujući tegle u kojima se žuti somborka, kao da je tek uzbrana. U somborci komadi sira, mladog, belog kravljeg.

– Stavljam mladi sir, kravlji koji mora da sazri u toj paprici i od nje poprimi miris i ukus. A presolac je sirna surutka, tako da je sve što treba od hranjivih vrednosti tu. I to je stvarno delikates – a da bi došlo do delikatesa potrebno je vreme, koliko vremena zavisi od temperature.

– Kada će sazreti i biti za jelo zavisi od vremenskih uslova. Ove godine nam je jesen lepa i topla tako da sir brže sazreva.

Tekst:Z.D.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18