Ristićima iz Buštranja jagode rodile po drugi put

Proizvođači jagoda u selu Buštanje, kod Vranja, Dejan i Stanislava Ristić, ovog novembra beru zrele plodove u svom jagodnjaku zasađenom na otvorenom i u plastenicima. Obrane jagode nisu izneli na prodaju jer žele da njihove sadnice ostanu pri dobroj kondiciji za glavnu berbu, koja im svake godine stiže u aprilu. Zbog toga su i ove godine sve zamentnute plodove pokidali, a one zrele, slatke i sočne, obrali za svoje potrebe.

Inače, Ristići se ovakvom rodu ponadaju kad god u septembru i oktobru ima dosta sunca. Tada na svojim jagodama primete sitne bele cvetiće iz kojih se ubrzo potom pojave i plodovi.

– U protekla dva meseca sunca je bilo u izobilju tako da su i naše jagode po drugi put tokom godine zametnule ozbiljan rod. Toliko su rodile da smo mi bili prinuđeni da dva puta za redom sa njih kidamo zelene plodove. To smo radili sa ciljem da sadnice mogu u aprilu da ponesu takv rod kojim ćemo moći da podmirimo standardne mušterije – kaže Stanislava. 

U svom jagodnjaku porodica Ristić godinama već uzgaja sorte jagoda alba i kleri, zato što sa njima ostvaruju najbolje prinose, veoma su otporne na bolesti i rano sazrevaju. Sorta kleri, prema njihovim rečima, ima ukusan i dugotrajan plod i zato je veoma tražena od kupaca.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18