Hajdučki ćevap je prethodnica svih ćevapa. Spremao se kao vešalica i ređao na drveni štapić. Prvi su počeli, još u vreme Turaka, da ga pripremaju hajduci, odakle mu potiče i naziv. Danas je deo tradicije i specijalitet koji živi na manfestacijama da se ne zaboravi, a nasledili su ga ćevapi od mlevenog mesa.
Potrebno je:
- 500 g ovčijeg mesa
- 500 g svinjskog mesa
- 500 g telećeg mesa
- 500 g crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 paradajza
- kukuruzno brašno
- mlevena paprika – ljuta
- ulje, biber, so, biljni začin

Priprema:
Ovčije, svinjsko i teleće meso narežite na kockice. Posolite, pospite biberom i mlevenom paprikom, izmešajte i ostavite u posudi 1 sat.
Naizmenično ređajte meso na ražnjiće i pecite na roštilju ili grilu.
Upola pečeno meso pospite ili uvaljajte u kukuruzno brašno.
Ovo ponavljajte nekoliko puta, dok se na mesu ne uhvati korica.
Paradajz i luk naseckajte, a beli luk isecite sitno pa sve pomešajte.
Pečeni ćevap stavite na luk i paradajz, pospite mlevenom paprikom i poslužite dok je toplo.