Srbijanski brodet

Brodet je tradicionalno dalmatinsko i primorsko jelo koje se priprema od ribljeg mesa, nalivenog tečnošću, a odlikuje ga krajnja jednostavnost u pripremi i začinjavanju.
Služi se uz gusto kuvanu palentu. Brodet ili brudet je narodno jelo ribara. U prvo vreme brodet je bio jelo siromašnih koje se pravilo od ostataka ribe, ali, kako se vremenom usavršavao i u njega ulazila sve kvalitetnija riba, postao je gastronomski
specijalitet i za bogate. Ne postoji precizan recept za brodet jer se može praviti od nekoliko vrsta ribe. Pri spremanju brodet samo blago promešati. I zato vam predlažemo brodet našeg kraja i rečne ribe… vredi uloženog truda.

Potrebno je:

  • 1kg očišćenog šarana, isečenog na komade
  • 5 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • so, biljni začin, biber, kurkuma
  • lovorov list
  • ulje
  • 2,5 dcl vinskog sirćeta
  • Voda

Priprema:

Ribu očistiti i iseći na komade. U dublju posudu sipati ulje i iseckani luk pa dinstati uz neprestano mešanje. Dodati začine i lovorov list.

Poređati komade ribe, sipati vinsko sirće i vodu da sve ogrezne. Kuvati na laganoj vatri uz blago drmanje šerpe oko 2 sata. Gotovo je kada ostane minimalno tečnosti. Služiti toplo uz prilog po želji.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18