Riblji paprikaš

Za samo četrdesetak minuta kuvanja ribe (šaran, malo soma i još manje štuke), na jakoj vatri crvene vrbe ili topole, uz dodatak začina, dobija se božansko jelo za ljubitelje ribljih specijaliteta – riblji paprikaš! On obavezno ide uz rezance, tanke i kratke, da ne ispadaju iz kašike. Tradicija ovog jela potiče iz Podunavlja, iako se ovaj paprikaš priprema uz panonske reke u Vojvodini.
Konačan izgled paprikaša je jarkocrveni gust sos, dobro kuvana sveža riba i slatkasto-ljutkast ukus.

Potrebno je:

  • 1,8 kg očišćenog šarana
  • 200 g očišćenog soma
  • 1 parče štuke
  • 250 g iseckanog crnog luka
  • 1 kašičica ljute mlevene paprike
  • 4 kašike slatke mlevene paprike
  • so po ukusu
  • 1 dcl kuvanog paradajza
  • 2 l hladne vode
  • 400 g domaćih rezanaca

Priprema:

Očišćene „potkovice“ od šarana staviti na dno kotlića u kojem se kuva paprikaš, a potom zbog poboljšanja ukusa, dodati meso soma i samo jedno parče štuke (od glave ili repa). Odmah dodati luk i kuvani paradajz i sve preliti sa dva litra hladne vode, tako da riba ogrezne u vodi. Ispod kotlića potpaliti vatru i napraviti „kupu“ od sitno iscepkanog drveta crvene vrbe ili topole. Kad paprikaš provri, dodati slatku i ljutu mlevenu papriku i kuvati četrdesetak minuta. Poslednjih desetak minuta paprikaš „šapuće“.

Kad se zgusne i meso ribe bude kuvano (ne raskuvano), kotlić staviti na sto i paprikaš iz njega sipati u tanjire, u koje su prethodno stavljeni rezanci. Paprikaš se jede dok je vruć!

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18