Otkupljivačima ne odgovara Robni zapis

Robni zapis je bio tačka sporenja poljoprivrednika i minstarstva Poljoprivrede. Da li je on dobar, šta se njime dobija, pitanje je na koje svaka strana daje različit odgovor. Kako na Robni zapis gledaju otkupljivači za Dobro jutro, odgovorio je Miloš Nikšić iz Nikša Agrara.

– Robni zapis otkupljivačima ne znači, savršeno, ništa. To je obaveza i vremensko i organizaciono opterećenje za nas. Proizvođači zovu nas, roba treba da se izvlači, da se uzima, da se proizvođačima obračunava lager i troškovi izvlačenja, mi tu gubimo zaradu na razliku u ceni koju bismo trebali da ostvarujemo između nas i proizvođača. Treba proizvođačima da objasnimo šta da urade, gde da voze, da to proveravamo, da im organizujemo i prevoz robe i odvoz robe i preuzimanje veštaka. Kod većine je i pitanje da li uopšte to može da preveze i preuzme veštak. S druge strane mi nemamo nikakvu korist već samo štetu – rekao je Nikšić, napominjući da samo jednom delu poljoprivrednika može da odgovara postojanje Robnog zapisa.

– To bi odgovaralo jednom delu poljoprivrednika, pre svega, onom koji ima merkantilu da može na lageru da je uzme. Nekome organizator proizvodnje, iz razloga koje sam naveo, možda i neće hteti da dozvoli to da uradi, ili će možda hteti, ali će zato obračunati neke dodatne troškove da bi iskompenzovao svoje troškove, odnosno gubitak na marži i razliku u ceni. To postavlja veliki znak pitanja koji broj proizvođača bi bio došao do toga. Oni koji su najugroženiji i kojima bi to najviše trebalo, oni do toga neće doći, jer su svoju merkantilu prodali – objasnio je Miloš Nikšić.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno