Насловна РАЗНО У нишком крају посејана тек петина ратарских култура

У нишком крају посејана тек петина ратарских култура

235

Киша која је пала ових дана помоћи ће да нишки ратари крену да обављају један од најважнијих послова у пољу, јер је сетва тек на почетку судећи по до сада засејаним површинама. Саветодавац за ратарство при нишкој Пољопривредној саветидавној и стручној служби, Саша Станковић, каже да је ових дана пало тек 30 до 50 литара кише по квадрату, али да земљи треба много више влаге.

“Ако имамо у виду да нам ове падавине чекамо од почетка августа онда јој се можемо радовати, али је чињеница да је након тромесечне суше киша сада направила блато, па је за пуни замах сетве потребна стабилизација времена да ратари могу  механизацијом да уђу у њиве“, каже Станковић и додаје да су сетву обавили само они који имају “јаче” машине који могу да обрађују  у условима суве земље.

Станковић истиче да су обилне и упорне мајске кише нарушиле физичке особине земљишта, а стрепи и да ће ратари због актуелне цене пшенице за 20 посто смањити примену вештачког ђубрива.

“Доста су прошле јесени уложили у сетву пшенице која је подбацила, а затим их је дочекала цена са којом су на нули када је у питању рентабилност, каже Станковић и наводи да за сада нема болести код пшенице која је никла, а ниске температуре успоравају ницање оне која је тек засејана. У нишкој крају биће посејано 25 хиљада хектара под пшеницом, а јечма 7 до 8 хиљаде хектара.

Најзаступљенија ратарска култура је кукуруз који се просечно посеје на 30 хиљада хектара.

Teкст: Далиборка Алихоџић