Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Проверите старе воћке

Проверите старе воћке

759

Децембар је месец спокоја, празновања  и одмора. Дошао је ред и на паоре да мало предахну, да се друже и размене искуства из минуле, прилично тешке године. За вредне којима брзо досади пландовање увек има посла. Tреба обићи воћњаке, винограде, баште, пребрати поврће у трапу, завирити у подрум и извизитирати бурад с вином и ракијом,  преконтролисати пчелињак да би се уверило да није случајно било незваних гостију…

Воћари који нису стигли раније, растурају стајњак и дубоким орањем га уносе у земљиште да би се од променљивог времена сачувала сва хранива.

Ако време дозволи, у децембру се наставља с недовршеном  садњом воћака. Воћке које су посађене током јесени, ако то није урађено прошлог месеца, сада се загрћу земљом, да би се сачувала виталност корена.

Још није касно да се уради јесење плаво прскање неким од фунгицида на бази бакра. Прска се када је температура изнад 5 степени. А у малим воћњацима требало би прегледати воћке. Припреме се већи џак, жичана четка, неколико мањих врећица за замрзивач и маказе, а може и фломастер и неколико исечених листића хартије.  Свака воћка се детаљно прегледа, посебно оне старе с испуцалом кором, и четком се с тих делова оструже све што није здрави део тог стабла, а у врећицу одвоји мало метеријала, на хартији испишу подаци одакле је „узорак“ узет, убаци у врећицу, завеже и стави у џак. Ако се примети да у пазуху лисних ожиљака или рачвама грана има неких сумњивих наслага, и оне се скину и по истом принципу мало одвоји за узорак. Гранчице с неуобичајеним израслинама и наслагама су, такође, нови узорак. Када се преглед заврши узорци се унесу у затворену просторију и прегледају, а садржај из џака спали. Уколико воћар није у могућности да утврди шта је на његовим воћкама, препорука је да потражи савет од стручњака из најближе ПССС. Јесење плаво прскање може да се уради чим се заврши преглед.