Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Beli dulek, zdrava a jeftina namirnica

Beli dulek, zdrava a jeftina namirnica

1743

Jedna od omiljenih namirnica domaćica u ovo doba godine je bundeva, jer od nje mogu da se prave i slatka i slana jela, zdrava je a nije skupa. Ljiljana Marković (60) iz Šuljkovca kod Jagodine već 13 godina uzgaja dulek i prodaje ga na jagodinskoj pijaci. Ima svoje stalne mušterije koje kupuju, kako isečene, tako i cele bundeve koje mogu da budu teške i do 30 kg.

Ljiljana i njen suprug Žikica su do pre nekoliko godina uzgajali beli dulek na jednom hektaru, ali su smanjili na 30 ari. Ove jeseni ubrali su više od dve traktorske prikolice. Uzgajanje nije teško a veoma se isplati. Nekada su se bundeve gajile u baštama i na njivama uz kukuruz, a sada sve više kao jedina kultura na parceli.

– Dulek se sadi aprila, čim bude vreme povoljno za sadnju. Ova godina je bila specifična, jer je bilo mnogo kiše tokom proleća i leta pa su se kasnije oplodile. Zato je kasnilo sazrevanja ali važno da ih je bilo. Ja sama pravim rasad. Svakog dana odvajam seme iz najboljih i najslađih bundeva i sušim ih. Dulek nije zahtevan za uzgoj. Samo njiva treba da se spremi za sadnju. Nekad mora više da se poliva i okopava, zavisi kakva je godina. Ne prska se, ne napadaju ga bolesti. Zato je i zdrav da se jede – rekla je Ljiljana.

Prednost uzgoja bundeve je što može dugo da stoji ako se lepo uskladišti.

– Dulek voli sunce jer mu sunce treba da sazri i dobije lep sladak ukus. Bere se pre mraza, otprilike u septembru, a zatim se čuva u suvoj i toploj prostoriji. Ne podnosi zimu i temperaturu ispod nule – napominje naša sagovornica.

Ljiljana dulek prodaje na pijaci do Uskrsa, odnosno do maja. Kaže da najveću prodaju očekuje oko Božića i da ni tada neće povećavati cenu.

– Ovih dana dnevno prodam do 50 kg, a najbolje se prodaje oko Božića jer se bundeva tradicionalno nalazi na svakoj posnoj trpezi -rekla je Ljiljana.

Beli dulek može biti dodatak mnogim jelima, i slatkim i slanim. Zato ga domaćice vole, a naročito majke koje bebama i deci prave različita jela od ove biljke.

– Imam svoje redovne mušterije koje mi pričaju recepte i kako se dulek sve može spremati. Može da se stavi u čorbice, supice, može da se peče, može u puding da se stavi. Dulek daje sladak ukus svakom jelu. Ja volim da dinstam dulek, sa jednom čašom vode, i raznim voćem kao što je suvo grožđe, jabuka, ustvari sve što se nađe u kući. Posle može da se doda šećer a i ne mora – objašnjava Ljiljana.

Na njenoj tezgi ponekad se može naći i sok od bundeve. Njega pravi ćerka Sanja uglavnom za potrebe porodice jer ima decu koja obožavaju domaći sok od bundeve.

Piše: Jelena Lukić