BELI DULEK – PRAVA POSLASTICA

Beli dulek domaćice uglavnom peku u rerni ili prave pite bundevare. Od bundeve se mogu praviti sosevi, čorbe i potaži, kolači pa čak i začin. Predlažemo vam dva isprobana recepta naše čitateljke Suzane Božović iz Jagodine.

•             1kg bundeve

•             1 glavica crnog luka

•             1 krompir

•             1 čaša pavlake

•             1 litar supe od povrća ili kocka za supu

•             maslinovo ulje, so, biber, parmezan

Bundevu iseći na sitnije kocke i propržiti na malo maslinovog ulja, dodati iseckan krompir i crni luk pa još malo propržiti. Naliti supu i kuvati dok ne omekša. Zatim ispasirati štapnim mikserom, dodati pavlaku i začine po želji. Sipati u tanjire, posuti rendanim parmezanom i služiti uz prepečen hleb.

•             1 jaje

•             150gr pečene bundeve

•             100gr margarina (ili 50ml ulja)

•             6 kašika šećera

•             250gr brašna

•             1 kesica praška za pecivo

•             1 kesica vanil šećera

•             ½ kesice cimeta

•             malo soli

Sve sastojke umutiti i dodati pečenu bundevu. Peći u aparatu za galete.

Služiti uz voće, šećer u prahu ili slatku pavlaku.

Stručnjaci kažu da je bundeva  dobra za imunitet, za vid, kožu i srce. Sadrži malo kalorija ali je bogata hranljivim materijama, mineralima i vitaminima. Sadrži cink, bakar, vitamine C i E, kao i beta-karoten. Zato je beli dulek dobar protiv virusa i infekcija. Blagotvorno deluje na zdravlje srca, popravlja krvni pritisak i smanjuje loš holesterol.

Beta karoten ima višestruko zaštitno delovanje na ljudski organizam. Blokira dejstvo slobodnih radikala i deluje kao jak antioksidant. Bundevu mogu da jedu i dijabetičari, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Takođe se preporučuje osobama obolelim od psorijaze koji mogu da jedu kuvani ili pečeni dulek. Bundeva odlično deluje na problematičnu kožu, naročito masnu sa bubuljicama i aknama tako da se od nje mogu praviti kreme i maske za lice.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno